S vill ha kommunala kristeam mot gängen

Kommunerna ska kunna sätta in lokala kristeam vid gängrelaterade våldsbrott. Skjutningarna och gängbrottsligheten är det samhällsproblem vi måste lösa här och nu, säger socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) till Altinget. 

I skuggbudgeten som presenterades förra veckan lägger Socialdemokraterna en miljard till kommunarna för att kunna skapa lokala kristeam efter till exempel gängrelaterade skjutningar eller sprängdåd. I budgetmotionen nämns fältassistenter, socialtjänst, kommunala ordningsvakter, lokala frivilligorganisationer och kyrkan som möjliga deltagare.

– Exakt vad det är, det är kommunernas kompetens. Men det vi räknar upp i budgeten är ändå en gestaltning av vi tänker oss, säger Fredrik Lundh Sammeli. 

Pengarna ska fördelas över hela landet, men viktas till de kommuner som har utsatta områden enligt polisens definition. Totalt vill S lägga 1,87 miljarder mer på att bryta nyrekryteringen. I det inkluderas pengar till Tullverket, ett tekniklyft för polisen och likvärdighetsbidrag till skolan.

– Det är en palett av olika åtgärder för att stärka samhället. Det här kommer vi att bygga vidare på framöver, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Har kommunerna faktiskt möjlighet att sätta ihop sådana här kristeam samtidigt som socialtjänsten på vissa håll har hög personalomsättning?

– Jag tror att vi behöver tänka annorlunda i det här läget. Det är därför vi pekar på att det här handlar både om socialtjänst, ordningsvakter,  civilsamhälle och kyrkan. Kommunerna behöver kraftsamla lokalt. 

Satsning eller neddragning

Partiet  har också kritiserat regeringen för att de inte fortsätter finansiera insatser för att bryta nyrekryteringen till gängen på samma nivå som den förra regeringen. Regeringen har aviserat en ny treårssatsning med start nästa år i form av ett riktat statsbidrag. 2024 avsätts 80 miljoner, och de följande två åren 150 miljoner om året.

– Den treåriga satsningen på förebyggande insatser mot gängkriminalitet görs för att stärka kommunernas viktiga brottsförebyggande arbete, till exempel inom socialtjänsten, sade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) i ett pressmeddelande när beskedet gavs för några veckor sedan. 

En satsning som S anser i själva verket är en neddragning jämfört med det riktade statsbidrag som tar slut vid årsskiftet. Socialdemokraterna föreslår att nivån bibehålls på 250 miljoner kronor per år.

I en rapport från Socialstyrelsen konstaterades att alla kommuner som omfattades rekvirerade bidraget under 2021 och att 73 procent av kommunerna ansåg att förstärkningen ”har bidragit till att minska risken att barn och unga dras in i eller på annat sätt drabbas av kriminalitet i berörda områden” under det första året.

– Det statsbidraget riktades bara mot kommuner med utsatta områden och det har varit framgångsrikt, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Han tror att regeringen måste göra något framöver för att stötta kommunernas arbete i närtid. 

– Vi har gått igenom en pandemi och hanterat ett krig i närområdet. Vi vet att vi kan tillföra resurser på kort tid bara vi bestämmer oss och jag förväntar mig att regeringen gör det. Svaret är inte anonyma vittnen eller visitationszoner som kan vara på plats om flera år och som dessutom är kraftigt ifrågasatt.

Forrige artikel Regeringen ändrar i bostadsbidraget – ska hindra återkrav Regeringen ändrar i bostadsbidraget – ska hindra återkrav Næste artikel Ny statlig e-legitimation föreslås – på fysiskt kort Ny statlig e-legitimation föreslås – på fysiskt kort
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.