Sis begär mer pengar: ”Vi har varit för lågt bemannade”

Statens institutionsstyrelse, Sis, begär ytterligare 141 miljoner de kommande tre åren för att öka antalet anställda. ”Vi har varit för lågt bemannade för att kunna bedriva en trygg och säker vård”, säger Anna Sandahl, ekonomi- och planeringsdirektör.

I mitten av maj gick Sis-hemmen upp i stabsläge efter flera rymningar och myndigheten begär också ytterligare tillskott de kommande tre åren, utöver det budgetunderlag som lämnades till regeringen i mars. Men det är långt ifrån första gången som myndigheten begär mer pengar.

{{toplink}}

Altinget har gått igenom myndighetens budgetunderlag från 2011 till 2023 och ett återkommande tema är behovet av långsiktighet istället för öronmärkta, riktade satsningar.

Men de senaste åren har något hänt. Anna Sandahl började arbeta på Sis hösten 2020 och hon säger attityden från regeringshåll svängt, även om regeringskonstellationerna skiftat.

– Vi känner att vi har ett otroligt bra gehör nu för att vi behöver långsiktiga förutsättningar. I de pengar som vi fått tidigare år har det varit väldigt mycket kortsiktiga satsningar och det fungerar sällan att arbeta efter. Jag var bekymrad när jag började på Sis och tänkte att det här är inte ett sätt man kan bedriva verksamhet. Men nu har vi deras öra.

2021 fick myndigheten ett budgettillskott i linje med vad myndigheten ville ha och enligt Anna Sandahl ser förutsättningarna bra ut inför höstens budget.

– De samtal jag för med den nuvarande regeringen, där möts jag av en stor förståelse för våra behov.

Vad var det som hände 2021?

– Jag kan egentligen inte svara på vad det är, men vår generaldirektör tillträdde med ett väldigt tydligt utvecklingsmandat och där tog förra regeringen sitt ansvar och svarade upp med resursförstärkningar.

Efter den senaste tidens rymningar har Sverigedemokraterna aviserat att de vill se över uppdraget för generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark, vars förordnande går ut 2025. Moderata ungdomsförbundet vill gå ännu längre och ge henne sparken.

Men socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) har sagt att regeringen har förtroende för generaldirektören och enligt Anna Sandahl finns samma förtroende inom Sis.

– Hon är oerhört kraftfull i det utvecklingsarbete hon bedriver och oerhört dedikerad uppdraget.

Regeringen har också beslutat att skynda på bokstavsutredningen om ungas tillgång till mobil och internet på Sis-hem för att försvåra rymningar. Utredningen ska nu lämnas före midsommar.

{{toplink}}

Forrige artikel Nya myndighetschefen: ”Behöver skolorna päron kan vi inte erbjuda äpplen” Nya myndighetschefen: ”Behöver skolorna päron kan vi inte erbjuda äpplen” Næste artikel Han utreder äldreomsorgens språkkrav Han utreder äldreomsorgens språkkrav
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.