Socialchefer tror på kommunsammanslagningar för att klara socialtjänstuppdraget

Kommunsammanslagningar kan vara mer effektivt än samverkan för att socialtjänsten ska klara sitt uppdrag. Det svarar ungefär hälften av landets socialchefer i en enkät. ”Många kommuner i dag och särskilt små kommuner har svårt klara sina uppdrag på egen hand”, säger Jonas Karlsson, strateg hos fackförbundet Vision.

Intresset för att slå samman mindre kommuner är svalt, visade den statliga utredning som presenterades förra veckan. Men hittills opublicerade siffror från Visions stora socialchefsundersökning visar att flera chefer tror att det skulle kunna bidra till att kommunerna klarar hela socialtjänstuppdraget.{{toplink}} 

Enligt Jonas Karlsson lyfts ofta samverkan snarare än kommunsammanläggningar som en möjlig lösning.

– Det som man ofta hör från kommuner, från Sveriges Kommuner och Regioner, och som också utredaren konstaterar, så är det ju att man tror mer på samverkan än att börja lägga ihop kommuner.

Samtidigt är inte svaren entydiga kring om en sammanslagning skulle vara mer effektivt än samverkan. 

– Det som man helt säkert kan konstatera är att det här är en svårbedömd fråga. Det är en tredjedel av socialcheferna som säger att de inte kan bedöma hur effektivt det skulle vara, säger Jonas Karlsson.

Undersökningen visar inte heller några större skillnader mellan storstadslän och övriga landet, men det är något fler socialchefer i mindre kommuner som tror att sammanslagning är mer effektfullt än samverkan för att klara socialtjänstens uppdrag. 

– Socialcheferna har inte tagit ställning för eller mot sammanläggningar och det gör inte Vision heller. Jag förstår resultatet som att socialcheferna signalerar att någon kan behöva förändras. Förväntningarna på vad Socialtjänsten ska klara blir allt större, säger Jonas Karlsson.

Avtalssamverkan möjlig

I enkäten får socialcheferna också svara på vad kommunerna redan samverkar kring idag och då blir de vanligaste svaret familjerätt och barn och unga.

– Det man kan säga är ju att många kommuner idag, och särskilt små kommuner, klarar sig inte på egen hand. Man har svårt att klara de här uppdragen som man har, säger Jonas Karlsson. 

I samband med den senaste kommunutredningen ändrades lagstiftningen för att öka möjligheterna för kommunerna att samverka med så kallad avtalssamverkan, vilket enligt Jonas Karlsson haft positiv effekt. Samtidigt är det inte självklart att det är de minsta kommunerna med de största utmaningarna att klara av socialtjänstuppdraget som samverkar mest. 

Men vad är det då som hindrar att man samverkar? 

– Jag är inte tillräckligt mycket expert för att kunna svara på det. Men en personlig reflektion är att det kan vara så att i den lilla kommunen så har man inte så mycket kapacitet ibland att man orkar etablera samverkan. Det tycks vara så när vi ser på siffrorna att lite större kommuner har mer etablerad samverkan, säger Jonas Karlsson. 

I undersökningen finns också en regional skillnad som sticker ut. Sju av tio i Västsverige av de som svarat tror att sammanslagningar skulle vara mycket effektfullt. 

– Det är mycket kommuner där och det är medelsmå kommuner och de ligger geografiskt ganska nära varandra. Det kan vara någonting som gör att det skulle vara extra gynnsamt att faktiskt slå ihop dem, säger Jonas Karlsson.

Beslutskedja: Utredning: Stärkt kapacitet genom kommunsammanläggningar, Dir. 2023:46

30/3
2023
13/10
2023
24/1
2024
24/1
2024
31/1
2024

Forrige artikel Få förslag från regeringen trots stora behov: ”Jag vet inte vad Johan Pehrson gör” Få förslag från regeringen trots stora behov: ”Jag vet inte vad Johan Pehrson gör” Næste artikel Sis ska reformeras – chefsåklagare blir utredare Sis ska reformeras – chefsåklagare blir utredare
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.