Strypningar och slag – nu ska Arbetsmiljöverket granska omsorgsboenden

En av fyra anmälningar om arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro på vård- och omsorgsboenden handlar om hot och våld. Nu ska Arbetsmiljöverket göra en riksomfattande granskning.

Enligt Arbetsmiljöverket sticker vård- och omsorgsboenden ut i statistiken när det handlar om anmälda arbetsplatsolyckor där den anställde haft sjukfrånvaro. I övriga branscher handlar det om sex procent, för vård- och omsorgsboenden 25 procent. Vanliga inslag i anmälningarna är slag, skallning, strypning och rivning. 

– Arbetsgivare måste ta problemen på större allvar och göra sitt yttersta för att förebygga risker för hot och våld. De måste också följa upp sina rutiner och åtgärder så att de fungerar i praktiken. Ingen ska behöva bli sjuk, skadad eller i värsta fall dö av att göra sitt jobb, säger Håkan Olsson, vikarierande generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Nu ska Arbetsmiljöverket granska 600 kommunala och privata äldreboenden. Även äldreboenden ingår i granskningen, som beräknas ta ett år. 

Myndigheten ska också granska det förebyggande arbetet mot hot och våld inom boenden som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis.

– Hot och våld får aldrig bli ett normaliserat inslag i arbetsmiljön. Att ha rutiner för förebyggande arbetsmiljöarbete kan minska risken för hot och våld, men räcker inte. Det är viktigt att säkerhetsarbetet pågår hela tiden, att rutiner och åtgärder följs upp regelbundet så att arbetsgivaren kan säkerställa att personalen känner till riskerna och vet hur hot- och våldssituationer ska hanteras om det ändå inträffar, säger Annika Schmidt, projektledare för Arbetsmiljöverkets nationella inspektionsinsats mot hot och våld på vård- och omsorgsboenden i pressmeddelandet.

 

Forrige artikel Anställda frias efter femårings död på HVB-hem Anställda frias efter femårings död på HVB-hem Næste artikel Ny hemlöshetsanalys ska fånga mörkertalet Ny hemlöshetsanalys ska fånga mörkertalet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.