Svårt för EU att enas om samtyckeslag

Förhandlingarna om en samtyckeslag på EU-nivå kärvar. ”Det är allt för många medlemsländer fortfarande som vägrar förstå vikten av att bekämpa sexuellt våld”, säger Europaparlamentet förhandlare Evin Incir (S) till Altinget.

Parlamentets förslag till direktiv att bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer röstades igenom i Europaparlamentet i somras med en partiöverskridande majoritet. Men att få in en samtyckeslag i lagstiftningen har visat sig vara betydligt svårare. Den svenska lagstiftningen som infördes för fem år sedan är utgångspunkten. Lagförslaget förhandlas just nu mellan kommissionen, ministerrådet och parlamentet.

– Det är allt för många medlemsländer fortfarande som vägrar förstå vikten av att bekämpa sexuellt våld och att det då också kräver en samtyckeslag, säger Evin Incir.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Layen sa i sitt linjetal att ”no means no”, vilket skulle kunna syfta på den lagstiftning som finns i Tyskland. Men Evin Incir tycker inte att det vore tillräckligt. 

– Det vi kräver från parlamentets sida är ”yes means yes”. 

I slutet av oktober skrev statminister Ulf Kristersson i ett instagraminlägg att ”från Sverige välkomnar vi starkt att en samtyckesbaserad våldtäktsbestämmelse tas med i det EU-direktiv om våld mot kvinnor som just nu förhandlas i Bryssel”, ett ställningstagande som Evin Incir efterfrågat. Hon tycker inte att Sverige drev på i frågan under ordförandeskapet i våras, utan bara konstaterade att det inte fanns en kvalificerad majoritet.

– Jag blir arg när svenska regeringen påstår att de stått upp för det här. Det finns inget som tyder på att de försökte få medlemsstaterna att ändra sina ståndpunkter då det var under svenska EU-ordförandeskapet medlemsstaterna tog sin position som exkluderar samtyckeslag. Det är enormt viktig att Sverige och andra medlemsländer börjar förstå att en samtyckeslag måste inkluderas. Ju fler länder som tydligt står upp för att samtycke ska inkluderas, desto större chans finns det att andra länder tar efter. 

För att förslaget ska gå igenom krävs kvalificerad majoritet, vilket i det här fallet innebär minst 15 av 27 länder med minst 65 procent av EU:s befolkning. Om 24 länder röstar ja finns det en kvalificerad majoritet även utan att befolkningströskeln på 65 procent är uppnådd. 

– Jag skulle också vilja se att Sverige nu också tar ledarskap i den här frågan, säger Evin Incir.

 

Forrige artikel Näringslivet underkänner regeringens kriminalpolitik Näringslivet underkänner regeringens kriminalpolitik Næste artikel KD slopar barnomsorgspeng – vill förlänga föräldraledigheten KD slopar barnomsorgspeng – vill förlänga föräldraledigheten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.