Tre departement ska samordna äldreomsorgslyftet

Samordningen kring äldreomsorgslyftet ska bli bättre på departementsnivå. ”Det blir ännu viktigare nu när vi är i en lågkonjuktur”, säger äldreminister Anna Tenje (M).

I två olika rapporter har har Socialstyrelsen utvärderat äldreomsorgslyftet, som ska leda till fler undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen och som startades 2020. Rapporterna utvärderar de två första åren. 

Finansiering finns för hela 2023, men både Socialdemokraterna och Sveriges Kommuner och Regioner har krävt besked om vad som händer efter årsskiftet. 

Inget besked

Äldreminister Anna Tenje har bland annat i ett interpellationssvar hänvisat till Socialstyrelsens utvärderingar, och inte heller nu vill hon ge något besked kring fortsatt finansiering. 

Regeringen avsatte 3,3 miljarder 2021 och 286 av 290 kommuner ansökte om drygt tre miljarder tillsammans. Betydligt mer pengar både avsattes och användes under 2021 än under 2020. 

– 2024 får vi återkomma till, men det var väldigt glädjande läsning att siffrorna har förbättras. Pengarna kommer fler kommuner till del, säger Anna Tenje till Altinget.

Fler behövs till vårdyrken

Bland förklaringarna till varför kommunerna inte använt alla pengar de ansökt om listas bland annat svårigheten att hitta vikarier, för kort tid för att hinna använda pengarna och brist på utbildningsplatser. Dessutom efterfrågas bättre samordning mellan socialdepartementet, arbetsmarknadsdepartementet och utbildningsdepartementet. 

– Jag har initierat ett sådant arbete för att vi ska prata igenom det här. Vi vet inte vad som händer med arbetslöshetssiffrorna nu och då är det viktigt att inte samordningen mellan våra departement fallerar, säger Anna Tenje.

Statssekreterare Anna Pettersson Westerberg har fått i uppdrag att initiera en arbetsgrupp på tjänstemannanivå för de tre departementen. 

– Det kommer att bli huggsexa om arbetskraften. Alla som är i arbetsför ålder kommer inte att välja vård- och omsorgsyrken. Då gäller det att se till att de som står utanför arbetsmarknaden och inte jobbar får möjligheten att utbilda sig och matchas mot jobb, säger Anna Tenje.

Forrige artikel Språkkrav för omsorgspersonal ska utredas Språkkrav för omsorgspersonal ska utredas Næste artikel C: ”S är oseriösa om gårdsförsäljningen” C: ”S är oseriösa om gårdsförsäljningen”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.