Tvist avgjord: Humana får behålla sitt tillstånd

Humana Assistans får behålla sitt tillstånd att bedriva personlig assistans, beslutar Förvaltningsrätten. 

Den 31 januari i år meddelade Inspektionen för vård och omsorg att de drar in tillståndet för Humana Assistans, som är den största aktören i Sverige, med omedelbar verkan. Därmed skulle bolaget förlora rätten att utföra personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst och verksamheten skulle vara avvecklad den 10 februari. 

Humana, som anser att Ivo har fel på en rad punkter, överklagade och begärde inhibition i väntan på förvaltningsrättens dom, något som också beviljades. Samtidigt stoppade Försäkringskassan utbetalningarna till bolaget.

Humana har vidtagit rimliga åtgärder

Nu dömer Förvaltningsrätten att Humana får behålla sitt tillstånd. Flera av de påtalade bristerna ligger långt tillbaka i tiden, är inte tillräckligt utredda och det har funnits rimliga förklaringar och tolkningar till avvikelserna, bedömer Förvaltningsrätten.

– Domstolen anser att Humana i vissa fall har brustit, bland annat i sin insyn i anordnad assistans. De klarlagda bristerna är dock förhållandevis få och inte tillräckligt allvarliga för att motivera att bolaget och dess företrädare ska anses olämpliga. Domstolen bedömer också att Humana har vidtagit rimliga åtgärder för att följa Ivo:s tillsynsbeslut och säkra kvalitet i verksamheten, säger lagmannen Eva-Lotta Hedin, i ett pressmeddelande

{{toplink}}

,

Forrige artikel De skriver handbok för socialtjänsten: ”Säkra återföreningar är möjliga” De skriver handbok för socialtjänsten: ”Säkra återföreningar är möjliga” Næste artikel Ministern: Mycket att göra  – utredningen om anmälningsplikten dröjer Ministern: Mycket att göra – utredningen om anmälningsplikten dröjer
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.