Danmark får en minister för samhällsberedskap – med eget departement

Havsmiljöberedskap, cybersäkerhet och nationell krishantering. Det är några av de många uppgifter som det nya danska beredskapsministeriet tar över från totalt åtta andra ministerier. Chef blir Torsten Schack Pedersen (V) – minister för samhällsberedskap.

Som en del av den danska regeringsombildningen väljer statsministern Mette Frederiksen att skapa en ny ministerportfölj: Torsten Schack Pedersen (V) blir minister för samhällsberedskap. Han blir dessutom chef för det nya ministeriet för samhällssäkerhet och beredskap.

Under Torsten Schack Pedersens ministervingar så samlas ett antal olika områden, plockade från totalt åtta olika ministerier: Kusträddning, havsmiljöberedskap, skyddet av kritisk infrastruktur till havs, cybersäkerhet, försörjningssäkerhet, nationell krisledning och deponering av radioaktivt avfall – bland annat.

Däremot får ministern inte plats i regeringens säkerhetsråd. Det kommer fortsatt att bestå av statsministern, utrikesministern, försvarsministern och justitieministern.

Login