Danmark ska producera ammunition på hemmaplan – upplägg får kritik

Danska motsvarigheten till Försvarets materielverk, FMI, ska återetablera produktion av ammunition i Danmark. Men FMI får kritik för att favorisera utländska intressenter i upphandlingen.

I Danmark har politikerna beslutat att köpa tillbaka och återigen få igång produktionen i en tidigare ammunitionsfabrik i Elling på Nordjylland: Krudten. Nyligen kom det sex sidor långa dokumentet från Försvarsministeriets materiel- och indkøpsstyrelse (FMI) med så kallade prekvalifikationskrav för de företag och koncerner som kan vara intresserade att stå för produktionen i den statligt ägda fabriken.

Från politiskt håll har huvudargumenten för att återstarta Krudten varit att det är bra för försörjningstryggheten i en kris- eller krigssituation att ha sin egen produktion av ammunition. Så att landet inte riskerar att lida brist på ammunition, om en utländsk leverantör i en tillspetsad situation väljer att prioritera leveranserna till försvaret i sitt hemland.

"Ammunitionsförsörjningen är ett nationellt säkerhetsintresse", underströk försvarsminister Troels Lund Poulsen när danska staten i oktober förra året köpte tillbaka Krudten från ett privat utvecklingsbolag.

Login