Kriget om mötesrummet

Hur skapar man ett försvarssamarbete i en union som inte kan komma överens om var mötet om försvarssamarbetet ska hållas?

I fredags skulle EU:s försvarsministrar ha varit i Ungern för att diskutera de långsiktiga planerna för försvarspolitiken i Europa. Så blev det inte.

De andra EU-ledarna har fått nog av att Viktor Orbán använder ordförandeskapet i EU för att predika hemmagjorda definitioner av fred och säkerhet. Under sina resor till Moskva och Peking har han till stor del förespråkat motsatsen till vad som är det gemensamma budskapet från unionen.

Det land som innehar ordförandeskapet i EU har möjlighet att stå värd för informella möten där inga specifika beslut tas utan där de långsiktiga linjerna kan diskuteras. {{quote:14653:R}}Att vara värd för sådana möten ger mer än bara möjlighet att påverka agendan. Det ger status att ha alla försvarsministrar på besök. En status som de andra EU-ledarna inte ville ge Viktor Orbán. Mötet flyttades i stället till Bryssel, och Orbán har berövats den legitimitet som kommer av att leda ordförandeskapet.

Login