Lena Micko vill jobba för fler IOP:er i sin nya roll som regionråd

Region Stockholm vill ha Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Röda korset och Bosse. Region Östergötland har just förnyat ett IOP-avtal med Novahuset. ”Jag kommer att försöka arbeta för fler IOP-er,” säger det nytillträdda regionrådet och tidigare civilministern Lena Micko (S).

Nyligen tillträdde Lena Micko som regionråd och 1:e vice ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland. En av hennes första åtgärder var att förnya en IOP med Novahuset, en ideell förening som jobbar mot sexuellt våld.

– Novahuset gör ett väldigt gott arbete och vi ser att det har stor betydelse både när det gäller att förebygga och ingripa när det gäller sexuellt våld. De är ett komplement till vad samhället gör i övrigt. Och det tycker jag är styrkan med Ideellt offentligt partnerskap, att man tar tillvara på det som finns hos föreningslivet men tar hänsyn till dess särart, säger Lena Micko till Altinget. 

Region Stockholms styre svänger

I början av juni gav Region Stockholms blågröna styre i uppdrag till hälso- och sjukvårdsförvaltningen att ingå IOP-er med Röda korset och Bosse – råd, stöd och kunskapscenter. Något som Socialdemokraterna i regionen välkomnade, om än med viss bitskhet.

Det socialdemokratiska oppositionsregionrådet Talla Alkurdi säger till Upphandling 24

– Naturligtvis välkomnar vi att majoriteten svängt i frågan om IOP. Så har det inte låtit tidigare. Vi har drivit frågan om IOP-avtal länge men mött motstånd från den högerstyrda majoriteten. Vi vill teckna ett idéburet offentligt partnerskap med Bosse och Röda korset – två erfarna vårdgivare. För brukarnas och patienternas skull är detta viktigt.

Svårt få överblick

Ingen verkar ha en exakt siffra över hur många IOP-avtal som finns i Sverige, men utredningen Idéburen välfärd (SOU 2019:56) uppskattade då antalet till mellan 200 och 300.

I samband med att slutbetänkandet presenterades i december 2019 för just Lena Micko, lämnade regeringens särskilde utredare Samuel Engblom även över en handledning som ger stöd för vid vilka tillfällen IOP kan användas. Däremot föreslog han inte någon lagstiftning.

Med tanke på både Region Östergötland och Region Stockholm, tror du att man lokalt och regionalt börjar känna sig tryggare med hur man använder IOP:er, eller behövs det en särskild lag?

– Det behövs förtydligande. När jag var statsråd tog vi intryck av Norge, sedan är vi även en del av EU-lagstiftningen. Men anledningen till att vi Socialdemokrater driver IOP så hårt, är just för att man inte kan använda upphandlingssystem för den här typen av verksamhet med konkurrens, för det är inte en marknad, säger Lena Micko.

Kommer du att arbeta för fler IOP-er?

– Ja, vi måste hela tiden fundera på olika former för att klara av de uppgifter som vi har samhällsansvar för. Jag tror att IOP-er kommer att spela en allt större roll, för de är så nära människor, och detta i verksamheter som attraherar många volontärer och människor som vill engagera sig utan att det ska vara krångligt.

Hur ser du att IOP:er kommer att användas?

– IOP har främst använts inom det sociala området, som Stadsmissioner och kvinnojourer. Där har vi inte riktigt haft klart för oss vad vi behöver förändra lagstiftningsmässigt när det gäller upphandling. Men med riksdagsbeslutet om idéburen välfärd har vi möjliggjort för att man inte behöver upphandla, och jag tror att vi kommer att behöva den här formen för att utveckla de verksamheter som är närmast medborgarna, säger Lena Micko.

Forrige artikel Ny utredning vill skärpa kraven för sjuksköterskeexamen Ny utredning vill skärpa kraven för sjuksköterskeexamen Næste artikel Vård för pengarnas nya förstanamn positiv inför valet: ”Inga orimliga fallskärmar” Vård för pengarnas nya förstanamn positiv inför valet: ”Inga orimliga fallskärmar”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.