Bristerna som tillåtits inom vården och omsorgen måste åtgärdas

Olivia Wigzell och Louise Andersson skriver att de gärna samarbetar och tar vara på våra kunskaper i utredningen om en särskild äldreomsorgslag. Vi lovar att fokusera på att höja ambitionsnivån i äldreomsorgen och säkra äldres rätt till goda levnadsförhållanden, skriver Vision och Pensionärernas riksorganisation i en slutreplik.

I repliken på vår gemensamma debattartikel lyfter utredare Olivia Wigzell och huvudsekreterare Louise Andersson flera viktiga utgångspunkter för utredningen om att införa en särskild äldreomsorgslag. Likvärdigheten är en sådan fråga. Oavsett var du bor i landet ska äldres behov stå i centrum, menar vi, och insatserna ska präglas av delaktighet och självbestämmande.

En annan angelägenhet handlar om att ha en personcentrerad vård och omsorg. Äldreomsorgen ska som vi ser det tillgodose såväl medicinska- som omsorgsbehov, som att ge äldre ett aktivt och meningsfullt liv tillsammans med andra.

Bristerna måste åtgärdas

Den absolut viktigaste frågan handlar dock för vår del om en generell ambitionshöjning inom äldreomsorgen. De sedan länge kända bristerna som tillåtits att finnas inom vården och omsorgen om äldre, och som inte minst Coronakommissionen har pekat ut, måste åtgärdas. Såväl styrning som resurstilldelning måste stärkas.

Att personalen inom äldreomsorgen får bättre arbetsvillkor i form av utbildning och bättre anställningsvillkor är också mycket brådskande och ett effektivt sätt att höja kvaliteten.

Goda levnadsförhållanden

I dag är socialtjänstlagen formulerad som så att man genom insatser från socialtjänsten ska tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Vision och PRO menar att ett värdigt liv och välbefinnande inte kan tillförsäkras med annat än att äldreomsorgens insatser ska tillförsäkra goda levnadsförhållanden. Det lovar vi våra medlemmar att upprepa ända tills vi kommit i mål med en sådan förändring.

Beslutskedja: En äldreomsorgslag

22/12
2020
5/5
2021
19/5
2021
25/5
2021
1/6
2021
28/6
2022
29/6
2022
30/6
2022
6/7
2022
15/11
2022
16/11
2022
16/11
2022
25/1
2023
16/3
2023
20/12
2023

Forrige artikel ISF: Försäkringskassan måste ta tillvara handläggarnas kunskaper ISF: Försäkringskassan måste ta tillvara handläggarnas kunskaper Næste artikel Fler sjuksköterskor behövs för god vård och omsorg till äldre Fler sjuksköterskor behövs för god vård och omsorg till äldre
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.