C: Kommuner ska inte få neka sprututbyte

SMITTSKYDD. Det finns nu en majoritet i riksdagen för att stryka det kommunala vetot mot sprututbytesprogram. Centerstämman röstade i helgen ja till motionen om att partiet ska arbeta för att vetot ska bort.

Regeringspartierna och Vänsterpartiet får nu sällskap av Centern kring uppfattningen att kommunernas möjlighet att stoppa landstingen från att starta sprututbytesprogram ska tas bort. En majoritet av ombuden på Centerstämman röstade för Niels Paarup-Petersens motion om att kommunernas veto bör strykas.

– Det här är den enda frågan där vi i Sverige tycker att kommunpolitiker ska få sätta sig över vårdprofessionen, säger Niels Paarup-Petersen som är regionpolitiker i Skåne och fortsätter:

– I Göteborg till exempel har man inte sprututbyte för att kommunen säger nej, för att kommunpolitiker inte vill.

Partistyrelsen hade ställt sig bakom motionen redan inför stämman. Det var en del debatt kring frågan på stämman, enligt Paarup-Petersen, men motionen fick en klar majoritet bakom sig.

Senare i höst kommer även Folkpartiet att ta ställning till frågan om kommunala vetot.

 

Forrige artikel Bedrägeri med bidrag kartläggs Næste artikel Två till fyra landsting höjer skatten 2016 Två till fyra landsting höjer skatten 2016
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.