C överväger att spräcka minoritetsstyret i Region Uppsala

Centerpartiet kan tänka sig att lämna samarbetet i Region Uppsala efter vad som beskrivs som en utpressningskampanj. ”Minoritetsstyret har nått vägs ände”, skriver partiet i ett Facebookinlägg. 

Efter valet 2022 bildade Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna ett minoritetsstyre i Region Uppsala efter långa förhandlingar. Kvartetten har 39 av 101 mandat i regionfullmäktige och har haft stöd av Sverigedemokraterna med 14 mandat. 

I fredags meddelade Centerpartiet att de överväger att kliva av minoritetstyret. I ett inlägg på partiets Facebooksida skriver regionstyrelsens förste vice ordförande Unn Harsem att SD före jul krävt ett mer formaliserat samarbete med ett lokalt Tidöavtal och att detta skett via en ”politisk utpressningskampanj”.

”Detta betyder att allt hopp om stadga och stabilitet för Region Uppsala och våra medarbetare är bortblåst. Det är omöjligt att ta ansvar i en svår ekonomisk situation när alla möjliga spännande men ofinansierade oppositionsförslag drivs igenom utan konsekvensanalyser”, skriver hon.

Sverigedemokraternas oppositionsråd Jonathan Othén säger till P4 Uppland att partiet har bedrivit en utpressningskampanj mot minoritetsstyret. 

– Det har vi gjort och anledningen är att vi har försökt att nå någon form av samtal med bland annat Centerpartiet väldigt länge. Vi kan tänka oss att sitta med och förhandla med vilket parti som helst så länge vi får den proportionella delen av det vi fått mandat för, säger Jonathan Othén.

Socialdemokraterna är positiva till att ingå i ett majoritetsstyre med C. 

– Vi behöver resonera med olika partier för att försöka landa en majoritet, säger oppositionsråd Helena Proos (S) till P4 Uppland.

Forrige artikel Regionpolitiker hoppar av mer än andra – ett parti sticker ut Regionpolitiker hoppar av mer än andra – ett parti sticker ut Næste artikel Oklart när könstillhörighetslag kan klubbas Oklart när könstillhörighetslag kan klubbas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.