Danskt förslag om livstidsförbud mot tobak: ”Funnits i Sverige sedan sjuttiotalet”

I veckan presenterade danska regeringen ett förslag om livstidsförbud mot att köpa tobak för alla födda efter 2010. Sverige ska vara rökfritt 2025 men följer inte WHO:s Tobakskonvention trots att man ratificerat den, enligt Ann Post, Tobaksfakta.

Danska barn och unga födda efter 2010 ska aldrig någonsin kunna köpa cigaretter eller andra tobaksprodukter. Det är ett av förslagen i det hälsoreformpaket som den danska regeringen presenterade igår, rapporterar danska Altinget.

Enligt Altingets danska politiska kommentator Jarl Cordua har regeringen ännu inte tillräckligt stöd för förslaget från hälsoaktörer och organisationer i landet.

”Förstaplats i tobaksprevention”

Morten Grønbæk, chef för danska Folkhälsoinstitutet, är mycket positiv till det preventiva arbetet och ett eventuellt förbud.

– Det skulle föra upp Danmark till en suverän förstaplats i tobaksprevention världen över. Rökning är så farligt att det är nödvändigt för politikerna att säkerställa en framtid där ingen röker, säger han till Altinget.

Nya Zeeland först

Också det danska läkarförbundet stödjer ett eventuellt livstidsförbud mot tobak.

– Om vi ska ha några förhoppningar om att framtida generationer ska vara rökfria, då måste vi inspireras av länder som Nya Zeeland som jobbar hårt för att nå det målet, säger ordförande Camilla Rathcke till Altinget.

Hon syftar till det besked Nya Zeelands regering gav vid årsskiftet om att landet förbjuder ungdomar födda efter 2008 att köpa cigaretter resten av livet.

Funnits länge i Sverige

Ann Post på svenska Tobaksfakta menar att ett livistidförbud skulle vara effektivt även i Sverige.

– De flesta börjar använda tobak och nikotinprodukter i unga år och kan man hejda tillflödet så är mycket vunnet. Många unga blir beroende innan de ens är myndiga, säger hon till Altinget.

Hon påminner om att idén om att livstidförbjuda cigaretter funnits som förslag från Socialstyrelsen sedan sjuttiotalet i Sverige.

– På sjuttiotalet föreslogs att personer födda 1974 och framåt skulle bli en rökfri generation, säger hon.

Försenad ANDTS-strategi

Sveriges senaste ANDTS-strategi 2021-2025 ligger på is efter att riksdagen inte släppte igenom den förra året. Partierna är oeniga och en utredning om skadeeffekter och om andra tobaksprodukter ska tobaksklassas eller ej pågår.

Sverige följer inte konvention

Enligt Ann Post är följer svenska regeringen inte Världshälsoorganisationens (WHO) Tobakskonventionen, trots att Sverige själv ratificerat den.

– Vi har länge påtalat att det ska råda exponeringsförbud i butiker och att smaktillsatser i tobak ska förbjudas. Att detta är effektiva åtgärder är evidensbaserat och står i Tobakskonventionen.

– Har man ratificerat konventionen har man skyldighet att följa den.

Altinget har sökt socialminister Lena Hallengren för en kommentar.

Rökfritt Sverige 2025

I senaste ANDTS-strategin finns ett mål om ett rökfritt Sverige 2025.

Är det ett rimligt mål?

– Vi kan nog klara det. Definitionen för ”rökfritt” är mindre än fem procent dagligrökare på nationell nivå. I dag ligger vi på sju procent, säger Ann Post.

Ett regeringsförslag om höjd skatt på tobak och alkohol är på remiss sedan i januari.

Beslutskedja: Kompletterande bestämmelser till lagen om tobak och liknande produkter

4/6
2018
5/10
2018
10/1
2019
8/2
2019
13/2
2019
7/3
2019
7/3
2019
13/3
2019
13/2
2020
17/3
2022
22/3
2022

Forrige artikel Undersköterska är vanligaste yrket: ”Undervärderat” Undersköterska är vanligaste yrket: ”Undervärderat” Næste artikel Lista: 21 miljoner till regionerna för att vaccinera ukrainska flyktingar Lista: 21 miljoner till regionerna för att vaccinera ukrainska flyktingar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.