Domstol upphäver mångmiljonvite mot Akademiska sjukhuset

Det står inte i lagtexten hur många vårdplatser ett sjukhus ska ha. Därför upphäver kammarrätten 20-miljonersvitet mot Akademiska sjukhuset.

I juni beslutade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om ett vitesföreläggande mot Akademiska sjukhuset i Uppsala på 20 miljoner kronor, om inte sjukhuset hade minst 612 tillgängliga vårdplatser inom den somatiska slutenvården senast 15 september.

Beslutet kom efter att Ivo fått bakläxa på ett tidigare vitesföreläggande, som inte ansågs vara tillräckligt tydligt och preciserat.

Ivo preciserade då antalet platser till 612 i sitt nya föreläggande och hänvisade till patientsäkerhetslagens skrivningar om att förebygga patientskador.

Regionens ansvar

Region Uppsala överklagade och nu får de rätt av kammarrätten i Göteborg. Domstolen konstaterar att det inte finns några uttryckliga krav i lagtexten kring hur många vårdplatser ett sjukhus ska ha och upphäver därmed även det nya föreläggandet.

Rätten konstaterar i domen att Ivo har haft rätt att använda sig av ett vitesföreläggande, men att det varken finns lagtext eller myndighetsföreskrifter som reglerar antalet disponibla vårdplatser. Det är i stället upp till vårdgivaren, i det här fallet region Uppsala, att avgör hur bristen på vårdplatser ska lösas.

Forrige artikel Halv miljon patientuppgifter i e-posten – region anmäld Halv miljon patientuppgifter i e-posten – region anmäld Næste artikel Ing-Marie Wieselgrens mördare döms till vård Ing-Marie Wieselgrens mördare döms till vård