FHM får gehör – deltagartaken sänks

Folkhälsomyndigheten får igenom sin önskan hos regeringen. Nu införs nya deltagartak, men nytt är att ett evenemang kan ha fler än 500 deltagare om det delas upp i sektioner.

Den 12 januari infördes flera begränsningar i antalet deltagare i sammankomster, både för när vaccinbevis används och när det inte används. 

Samtidigt nämnde regeringen att Folkhälsomyndigheten gjort en hemställan om att reglera deltagartaken ytterligare. Nu har regeringen beslutat om den hemställan och den träder ikraft den 19 januari.

Nya tak med sektioner

Det införs ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, inklusive mässor, inomhus. Det gäller när vaccinbevis används. 

Men nytt är att det införs en möjlighet till sektionering med max 500 deltagare per sektion. Det är möjligt om anordnaren delar upp den lokal, det område eller utrymme där den allmänna sammankomsten eller mässan hålls i sektioner, så att deltagare från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra. Det innebär att ett helt arrangemang kan ha fler än 500 deltagare.

– För att inomhusidrotter ska kunna fortsätta sin verksamhet på ett smittsäkert sätt öppnar regeringen upp för möjligheten till sektionering, säger Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister med ansvar för idrott, i ett pressmeddelande.

Begravningar

Samtidigt sänks deltagartaket för privata sammankomster som genomförs i hyrda lokaler från 50 till 20 personer.

De nya begränsningarna om privata sammankomster gäller dock inte om de används för minnesstunder i samband med en begravningsceremoni. Då gäller fortfarande taket om 50 personer.

Forrige artikel Kortare intervall mellan vaccindoser kan ge snabbare skydd mot omikron Kortare intervall mellan vaccindoser kan ge snabbare skydd mot omikron Næste artikel Kraven på kriskommission för vården landar i gynnsam mylla Kraven på kriskommission för vården landar i gynnsam mylla
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.