Han ska leda Region Jämtland Härjedalen

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ska tillsammans styra Region Jämtland Härjedalen den kommande mandatperioden. Bengt Bergqvist (S) blir regionstyrelsens ordförande.

– Direkt efter valet bjöd jag in företrädarna för V och KD för samtal för att se om det fanns en gemensam syn på regionens problem och dess lösningar, säger Bergqvist till Dagens Medicin.

Bengt Bergqvist har de senaste åren varit regionråd i opposition och berättar för tidningen att samtalen med de andra partierna har fått ta tid. Tillsammans med V och KD bildar styret nu en majoritet med 30 av regionfullmäktiges 55 mandat.

Största utmaningen

Enligt Bergqvist är vården den största utmaningen för regionen de kommande åren:

– Att kunna bemanna vården och leverera vård till våra medborgare utan att behöva anlita bemanningspersonal eller skicka patienter till andra regioner. Det var det som gjorde att vi gick fram tre mandat. Vi har stora förväntningar på oss och det blir vår stora utmaning, säger Bergqvist.

Forrige artikel Lista: De är nya statssekreterare på Regeringskansliet Lista: De är nya statssekreterare på Regeringskansliet Næste artikel De blir statssekreterare på socialdepartementet De blir statssekreterare på socialdepartementet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.