Maktskifte i Stockholms stad – här är nya styret

En rödgrön majoritet i Stockholms kommunfullmäktige innebär maktskifte i huvudstaden. Av de nya borgarråden återvänder hälften, och en tidigare minister kommer raka vägen från riksdagen.

Som väntat blir Socialdemokraternas toppnamn och tidigare oppositionsråd Karin Wanngård återigen finansborgarråd i Stockholm när S, V och MP tar över efter en blågrön mandatperiod. 

Vänsterpartiets Clara Lindblom kommer som bostads- och fastighetsborgarråd att ansvara för huvudstadens bostadsutmaningarna.

– Nu när vi går in i en lågkonjunktur är det viktigare än någonsin att allmännyttan fortsätter att bygga. Både för att få fler hyresrätter som vanligt folk har råd med, men också för att hålla uppe sysselsättningen i byggbranschen, säger Clara Lindblom till Altinget. 

Tidigare minister lämnar riksdagen

Redan förra veckan framgick det att tidigare minister Åsa Lindhagen blir ett av Miljöpartiets toppnamn i styret. Nu står det även klart att det blir miljöfrågorna hon får ansvar för, där styret bland annat vill gå fram med förslag om miljöbilszoner i centrala Stockholm.

– Vi ska med V och S fortsätta kraftfulla satsningar på att få ner utsläppen i Stockholm, sade Lindhagen till Altinget i samband med att det nya styret presenterades.

{{toplink}}

Lindhagen (MP) har tidigare varit socialborgarråd i Stockholm, 2014–2018. Majoriteten av de nio politiker som i kväll väljs av kommunfullmäktige återvänder till posten som borgarråd.

Socialdemokraten Alexander Ojanne är däremot ny. Ojanne har sedan i februari varit ersättare i riksdagen för Annika Strandhäll (S) och i övrigt varit aktiv i kommunpolitiken i både Stockholm och Södertälje. Nu blir han social- och trygghetsborgarråd.

Forrige artikel Hon blir Pehrsons högra hand Hon blir Pehrsons högra hand Næste artikel Lista: De är nya statssekreterare på Regeringskansliet Lista: De är nya statssekreterare på Regeringskansliet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.