Höjd alkoholskatt styr försäljningen bort från monopolet

En höjning av alkoholskatten leder inte till högre priser på Finlandsbåten, i bordershopen eller på de illegala internetkontona. Efterfrågan kommer inte att minska utan kanaliseras till just dessa inköpsställen, skriver Sprit och vinleverantörsföreningen (SVL) i en slutreplik.

Emil Juslin, IOGT-NTO, har replikerat på min artikel där jag menar att den planerade höjningen av alkoholskatten är fel väg att gå.

De stängda gränserna under pandemin har visat på omfattningen av gränshandeln. Är det billigare att handla på andra sidan gränsen åker folk dit, konstigare än så är det inte. En höjning av alkoholskatten skulle driva fler svenskar att i än större utsträckning köpa alkohol på andra sätt än via Systembolaget.

Det svenska detaljhandelsmonopolet garanterar en kontrollerad försäljning och kvalitetssäkrade produkter. Därtill innebär en förflyttning av inköp från Systembolaget till inköp i utlandet att den svenska staten går miste om skatteintäkter.

Det är viktigt att detaljhandelsmonopolet får utvecklas på ett sätt som gör att det fortsätter vara attraktivt och konkurrenskraftigt som inköpskanal för konsumenterna.

Efterfrågan kanaliseras

IOGT-NTO hävdar att högre skatter leder till lägre alkoholkonsumtion. Mitt resonemang handlar om att en svensk höjning av alkoholskatten inte leder till högre priser på Finlandsbåten, i bordershopen eller på de illegala internetkonton som säljer insmugglad och hembränd sprit. Efterfrågan kommer inte att minska utan kommer att kanaliseras till just dessa inköpsställen.

Risk för fallande skatteintäkter

En höjd alkoholskatt leder av samma skäl inte heller till ökade intäkter för staten, enligt en rapport från riksdagens skatteutskott: ”Punktskattehöjningar på alkohol- och tobaksprodukter – skatteeffekter och påverkan på den oregistrerade anskaffningen av dessa produkter”.

Rapporten visar att det är lätt att överskatta hur mycket en alkoholskattehöjning ska inbringa i ökade skatteintäkter. Det finns till och med risk för fallande skatteintäkter vid punktskattehöjningar.

Tillsammans värna monopolet

SVL:s medlemmar är oerhört måna om att deras produkter intas med måtta och på ett ansvarsfullt sätt. SVL delar riksdagens och regeringens uppfattning att alkoholpolitikens roll är att skydda individer och samhälle från alkoholens skadeeffekter.

Verklig skillnad kan vi bara göra i samverkan med andra aktörer. Låt oss därför tillsammans värna det svenska detaljhandelsmonopolet.

Forrige artikel Varför vill inte regeringen vaccinera Försvarsmaktens personal? Varför vill inte regeringen vaccinera Försvarsmaktens personal? Næste artikel RFSL: Världen måste kraftsamla mot hiv RFSL: Världen måste kraftsamla mot hiv
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.