Ingen VM-final för socialministern: ”Gjorde ett hyfsat lopp”

Vädret var inte på socialminister Jakob Forssmeds (KD) sida under tävlingarna under veteran-VM i Göteborg. Men arrangemanget som sådant har en idrottspolitisk betydelse, säger han.

Inget avancemang och fem sekunder långsammare än upppsatt mål. Men socialminister Jakob Forssmed var ändå nöjd med vad han beskriver som ett ”hyfsat lopp i tuffa yttre betingelser”.

– Det var klassiskt Göteborgsväder med regn och rak hård motvind på upploppet. Det var tuffa yttre förhållanden men en fantastisk stämning. Det var otroligt kul att tävla, säger Jakob Forssmed efter att ha sprungit sitt kvalheat på 1500 meter i klassen M45 på tiden 5.05,80. Veteran-VM i friidrott samlade 8­ 000 deltagare från 100 nationer och Jakob Forssmed anser att det har betydelse att Sverige arrangerar stora internationella idrottstävlingar. 

– Det gör det absolut. Det blir ju ett stort intresse nu kring veteranidrott överhuvudtaget när vi har det här. Och när en sån som Ingemar Stenmark är med till exempel. Det blir ju ett stort intresse kring det.

Veteranidrotten växer inom en rad sporter som kampsport, bordtennis och gå-fotboll.

– Det här är något som jag tror kan växa och också leda till att en hel del av de här äldre som börjar med att kanske träna själva också kommer in i föreningsliv och kan bidra som volontärer och så. Så jag ser verkligen en sån rörelse i Sverige som är rätt häftig, säger Jakob Forssmed.
 
Det finns en ensamhetsaspekt på det här också?
 
– Det har vi redan kunnat se i utvärderingen av vår satsning på idrott för äldre. Det finns en jättestark gemenskapsdimension. Folk som har suttit själva, faktiskt varit ensamma, har kommit med i ett idrottssammanhang.

För egen del då, blir det fler veterantävlingar?

– Ja, jag ska inte utesluta det. Det gör jag verkligen inte. Jag tyckte det här var jätteroligt och också kul att få träna lite annorlunda inför det här. Jag har ju ändå lagt ner jobbet tycker jag.

Forrige artikel Ameli Norling lämnar SKR Næste artikel Västernorrlands S-regionråd avgår
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.