Ivo får mer pengar mot välfärdskriminalitet – S kritiska

Inspektionen för vård och omsorg får 14 miljoner om året i tre år för att stärka arbetet mot välfärdskriminalitet. En bråkdel av vad som behövs, anser Socialdemokraterna.

Strax före jul lämnade Sveriges Kommuner och Regioner över en hemställan till regeringen, där bland annat behovet av att utreda en tillståndsplikt inom hälso- och sjukvården lyftes.

Enligt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) analyseras hemställan fortfarande på socialdepartementet.

– Den tillståndsplikt som regionerna redan ger, den räcker ju inte till uppenbarligen. Då måste man välja, antingen förstärker man regionernas möjligheter, eller så lägger man på en tillståndsplikt till. Regeringen har ju samma syn som SKR, att det är viktigt att överväga frågan, säger hon på en pressträff där två nya myndighetsuppdrag till Inspektionen för vård och omsorg presenterades.{{toplink}}

Myndigheten får totalt 14 miljoner kronor extra om året i tre år för att utveckla sin förmåga att identifiera och genom tillsyn agera mot aktörer som är oseriösa eller kriminella, ett uppdrag som myndigheten redan har. 

– Vi vill nu förnya deras uppdrag och förstärka det, säger Acko Ankarberg Johansson.

Regeringsuppdragen rör både hälso- och sjukvård, tandvård och omsorgen och presenteras därför som två. Ett för vård och ett för omsorg.

Socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) tycker att tillskottet ekar tomt. 

– Vi lade 40 miljoner extra till Ivo i vår skuggbudget. 14 miljoner är en bråkdel av vad som behövs.

På socialutskottets bord ligger ett utskottsinitiativ om bland annat krav på nationellt tillstånd för att bedriva primärvård, motsvarade det krav som finns för hemtjänstaktörer. Något beslut om ett eventuellt tillkännagivande är inte taget än och enligt Fredrik Lundh Sammeli saknar de nya myndighetsuppdragen betydelse för den frågan. 

– Det här ändrar ingenting.

Forrige artikel Hon får äldreomsorgsfrågorna i V Hon får äldreomsorgsfrågorna i V Næste artikel Politisk kalender 2024: EU-val och halvtid för Tidöregeringen Politisk kalender 2024: EU-val och halvtid för Tidöregeringen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.