Ivo överklagar Akademiskas upphävda mångmiljonvite till högsta instans

Domstolsstriden om mångmiljonvitet mot Akademiska sjukhuset fortsätter. Nu överklagar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, till Högsta förvaltningsdomstolen.

Kammarätten i Göteborg upphävde i början av december Ivo:s beslut om ett vite på 20 miljoner kronor mot Akademiska sjukhuset i Uppsala för att de inte har tillräckligt med tillgängliga vårdplatser. 

Domstolen konstaterade att det inte står i lagtexten hur många vårdplatser ett sjukhus ska ha och att Ivo därför inte kan kräva att Akademiska sjukhuset skulle ha minst 612 tillgängliga vårdplatser den 15 september. 

Hur vårdplatsbristen ska lösas är arbetsgivarens, i det här fallet Region Uppsalas ansvar, konstaterar kammarrätten. 

Men Ivo kommer inte att nöja sig med det beskedet utan kommer att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen. Det bekräftar Ivo:s presschef Adam Alfredsson i ett mejl till Altinget, och att skälen till varför kommer att framgå av själva överklagandet.

Tiden för överklagan går ut den 23 december.

{{toplink}}

Forrige artikel Regiontopp: Våra anställda ska inte behöva följa Tidöavtalet Regiontopp: Våra anställda ska inte behöva följa Tidöavtalet Næste artikel Över 4 000 vårdanställda och studenter i protest mot Tidöavtalet Över 4 000 vårdanställda och studenter i protest mot Tidöavtalet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.