Kortsiktig satsning på barn- och ungdomsvård

KORTNYTT. Det statliga bidraget för att stärka bemanningen inom den sociala barn- och ungdomsvården ledde till fler anställda. Men kommunerna kritiserar bidragets kortsiktighet.

Nästan hela anslaget i regeringens satsning för att stärka bemanningen inom den sociala barn- och ungdomsvården under år 2017 gick åt. Det konstaterar Socialstyrelsen i sin uppföljning av anslaget.

Kommunerna använde de statliga pengarna till att anställa totalt 1 168 personer.

– Det handlar framförallt om socialsekreterare, men även administratörer och arbetsledare. Av det totala antalet anställda var 90 procent kvinnor och 10 procent män, säger Sara Billfalk, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Ett år ger inte stabilitet

Men kommunerna beklagar satsningens kortsiktighet, enligt Socialstyrelsens rapport. Bidraget borde antingen permanentas eller beviljas över en längre tidsperiod. För att skapa stabilitet krävs längre tidshorisont än ett år i taget, enligt kommunerna som också påminner om att rekryteringar tar tid att planera och genomföra.

Forrige artikel Generösare regler för föräldrar med sjuka barn Næste artikel V lägger fram vallöfte - subventionera tandvården
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.