Minskad sjukfrånvaro i staten - för första gången på sex år

KORTNYTT. Trenden med ökad sjukfrånvaro i staten bryts för första gången på sex år, visar Statskontorets sammanställning av sjukfrånvarostatistik. 

År 2017 uppgick sjukfrånvaron i de statliga myndigheterna till 4,0 procent av den tillgängliga arbetstiden. Det innebär en minskning på 0,1 procentenheter mindre jämfört med föregående år. Siffran visar på den första minskningen av sjukfrånvaro på sex år. 

Läs också: M vill ge mindre till bidrag och mer till välfärd

Däremot fortsätter långtidsfrånvaro, sjukfrånvaro på mer än 60 dagar, att öka som andel av den totala sjukfrånvaron. År 2017 var den 55,5 procent av den totala sjukfrånvaron, 2013 var andelen 43,2 procent. Det är Statskontoret som gör sammanställning och jämförelser av sjukfrånvarostatistik. Statistiken bygger på redovisade uppgifter från 198 myndigheter. 

Forrige artikel Sprutbytesprogram sprider sig över landet Næste artikel Statens grepp om landsting och kommuner allt hårdare Statens grepp om landsting och kommuner allt hårdare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.