Moderaterna i Stockholm vill avskaffa alkoholmonopolet

Moderaternas två största länsförbund vill avskaffa alkoholmonopolet. Det beslutades på respektive stämma i helgen.

Förslaget fanns i en motion från Moderata ungdomsförbundet i Stockholm, en linje som Muf drivit länge även på riksnivå. Under stämmorna bifölls motionen av M i Stockholms stad och Stockholms län. 

– Vi är positivt överraskade. Vi trodde nog att det fanns en majoritet, men inte att det skulle gå så enkelt. Det var knappt någon debatt om det, säger Noa Samenius, distriktsordförande för Muf Stockholm till Altinget. 

{{toplink}}

2019 tog Moderaternas partistämma ett beslut om att driva på för att starköl och vin med upp till 20 volymprocent alkohol ska kunna säljas av andra än Systembolaget och att Systembolaget ska ha öppet på söndagar. Partiet vill också tillåta gårdsförsäljning, en fråga som ligger på socialdepartementets bord. Den senaste utredningen lämnade sina förslag i december 2021 och har utgångspunkten att Systembolagets monopol säkras.

Före valet var samtliga fyra partier bakom Tidöavtalet positiva till gårdsförsäljning, även om frågan inte ingår i avtalet. Det öppnar enligt Noa Samenius för att frågan går att ta längre än gårdsförsäljning under mandatperioden.

– Vi vill verkligen driva på partinivå att Systembolaget ska avskaffas, eller åtminstone att alkohollagstiftningen liberaliseras. Vi får se hur långt vi kan ta det, säger Noa Samenius.

Mer som Köpenhamn

Moderaterna i Stockholms stad antog också en proposition om en politik för storstaden, I den föreslås att Stockholm ska bli mer som Köpenhamn, med liberaliseringar i besöksnäringen. Bland åtgärderna nämns förlängda öppettider på barer och restauranger, enhetliga momssatser inom all kultur, slopat krav på lagad mat för att få servera alkohol samt året runt-öppna uteserveringar.

Propositionen kommer att skickas vidare till Moderaternas partistämma i höst. 

Beslutskedja: Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

16/11
2020
7/12
2021
21/6
2022
31/3
2023
11/4
2023
12/4
2023
18/4
2023
15/5
2023
16/5
2023
17/5
2023
23/8
2023
25/4
2024
5/6
2024
20/6
2024
26/6
2024

Forrige artikel Så många arbetsdagar förloras på grund av strejk – Sverige sticker ut Så många arbetsdagar förloras på grund av strejk – Sverige sticker ut Næste artikel SKR:s krav på regeringen: Budgetbesked före midsommar SKR:s krav på regeringen: Budgetbesked före midsommar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.