Nya M-beslutet: 30-dagarsgränsen för Bup-köerna ska halveras

För att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin vill Moderaterna kapa vårdgarantins 30 dagar till hälften. Dessutom vill partiet utreda om regioner kan tvingas betala vitesbelopp när vårdgarantin bryts.

UMEÅ. Det är Moderata ungdomsförbundet som har arbetat för förslaget att korta vårdgarantin till 15 dagar, som nu har fått grönt ljus av partistämman.

– Felet ligger inte i mängden resurser till vården, utan felet är styrningen. Vi har en vårdgaranti som inte betyder någonting, säger Douglas Thor, förbundsordförande för Muf, till Altinget.

Moderaterna ska också utreda vilka konsekvenser regioner kan tvingas till, när Bup-patienter inte får sin vård i tid.

– Köerna blir ju längre på grund av att det inte händer någonting när man inte lever upp till att hålla dem korta. Att det nu kommer börja kosta att ha folk i kö, ja det gör ju att regionerna kommer prioritera att behandla folk i tid.

Jämnt i utskottet

Det blev en jämn omröstning i utskottet eftersom ledamöterna inte kunde komma överens om huruvida ett vitesbelopp skulle betalas till staten eller till den berörde patienten. Frågan blev den enda frågan under hela partistämman som hamnade hos redaktionskommittén, som har en medlande funktion.

Redaktionskommitténs ordförande, äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, är nöjd med var man till slut landade.

– Vi behöver skapa incitament för att man ska börja jobba med detta. Regionerna har redan en skyldighet, men vi efterlyser också olika konsekvenser för vad som händer om man inte efterföljer detta, säger Anna Tenje.

– I Moderaterna gillar vi att jobba med både morot och piska, och i det här fallet kan man väl se det mer som en piska.

Hur sannolikt är det att här även blir regeringens politik?

– Min bedömning är att våra samarbetspartier tar den psykiska ohälsan bland barn och unga på väldigt stort allvar. Det finns en stor samsyn kring att saker och ting behöver förbättras vad gäller barn- och ungdomspsykiatrin. Men jag kan inte förutse om de gillar alla delar i vårt förslag nu.

Forrige artikel Ny utredning ska se över vårdpersonalens fortbildningskrav Ny utredning ska se över vårdpersonalens fortbildningskrav Næste artikel Fackförbund välkomnar utredningen om fortbildning Fackförbund välkomnar utredningen om fortbildning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.