Pandemibidrag till kommuner och regioner ska granskas

Riksrevisionen ska granska om de tillfälligt höjda statsbidragen till kommuner och regioner under pandemin var en effektiv stabiliseringspolitisk åtgärd. 

Under pandemin höjdes de generella statsbidragen med 36 miljarder kronor till kommuner och regioner för att motverka den ekonomiska kris som uppstod.

Nu ska Riksrevisionen utvärdera om de tillfälligt höjda bidragen var en effektiv åtgärd. 

– Tillfälligt höjda generella statsbidrag är en åtgärd som sannolikt kommer att användas fler gånger vid ekonomisk kris. Då är det viktigt att vi vet hur den ska utformas för att göra största möjliga nytta, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande

Resultaten stärktes

Under samma period som statsbidragen höjdes stärktes kommunernas och regionernas resultat och sparande kraftigt.

Enligt Riksrevisionen kan det vara ett tecken på att delar av de höjda generella statsbidragen inte omsattes i kommunal och regional verksamhet, vilket var avsikten. I så fall bidrog det heller inte till att motverka krisen.

Resultatet av granskningen väntas presenteras i maj 2025. 

Forrige artikel Socialstyrelsens chef om hoten under LVU-kampanjen: ”Förändrat mitt liv” Socialstyrelsens chef om hoten under LVU-kampanjen: ”Förändrat mitt liv” Næste artikel SKR: Alla regioner väntas gå back – ljusare för kommunerna SKR: Alla regioner väntas gå back – ljusare för kommunerna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.