Rågsjö (V): Hälsa och klass hör ihop

Vid bedömning av vilka läkemedel som ska ingå i förmånerna behövs en tydligare transparens i godkännande och prissättning, och framför allt varför vissa läkemedel läggs åt sidan. I dag är det nästan ogenomtränglig materia, skriver Karin Rågsjö (V) i en slutreplik.

Vi har i dag en avancerad forskning på många medicinska områden. Överlevnaden i svåra sjukdomar ökar i takt med medicinska framsteg.

I dag vet vi att hälsan inte är jämlik. Hälsa och klass hör ihop. Skillnaden i livslängd mellan olika utbildningsgrupper ökade från 4,4 år till 6,0 år mellan 2006 och 2019. Med det som bakgrund måste vi även belysa att dyra läkemedel som ger livskvalitet och fler år till livet måste komma fler till del.

Nästan ogenomtränglig materia

För bedömning av vilka läkemedel som ska ingå i förmånerna ska hänsyn tas till behov och solidaritet, människors lika värde samt kostnadseffektivitet. Men det är viktigt att framhålla att kostnadseffektivitet ska vara underordnad de två andra principerna.

TLV:s arbete med att ta fram transparanta förutsättningar och principer för prissättning förutsätter jag är högprioriterat. I dag är det för mig som riksdagsledamot nästan ogenomtränglig materia. Det behövs en tydligare transparens i godkännande och prissättning, samt framför allt varför vissa läkemedel läggs åt sidan.

{{toplink}}

”Inte anständigt”

Särläkemedel har varit missgynnade i Sverige i jämförelse med resten av EU. Europeiska läkemedelskontrollen (EMA) har lyckats sänka kostnaderna för godkännandeprocessen och effektiviserat handläggningen av ansökningarna. Att svenska patienter inte får tillgång läkemedel, kallade särläkemedel, mot sällsynta sjukdomar som cystisk fibros och olika muskeldystrofier när patienter i andra EU-länder får det är inte anständigt. Då har dessutom EMA övervägt nytta med risk för biverkningar.

En vård att lita på

Jag har två tankar om detta:

  • Att pressa priserna är förstås centralt. Om TLV och regionerna har lyckats med det är en fråga som svävar i skyn. Läkemedelsindustrin är inte filantroper, det är tydligt. Vinsten ska räknas hem till ägarna och företagen är extremt kapitalstarka. Då är det lätt att frågor som etik och moral läggs åt sidan.
  • För dyra och specialdesignade läkemedel och långvariga behandlingar riktade mot små patientgrupper, saknas i dag fungerande kostnadsmodeller. Därför behövs nya finansieringslösningar för den typen av läkemedel. Som situationen är nu riskerar människor med svår och allvarlig sjukdom att bli utan behandling då de inte anses vara tillräckligt kostnadseffektiva. Så kan vi inte ha det. Vänsterpartiet vill satsa mer pengar för att få en bättre sjukvård och har föreslagit att regeringen ska utreda förutsättningarna för att staten ska ha ett särskilt stöd till regionerna för de behandlingsmetoder och mediciner som är extra kostsamma. Vi måste få en mer jämlik vård – en vård att lita på.

Forrige artikel Överbelastningen på Stockholms akutsjukhus dödar Överbelastningen på Stockholms akutsjukhus dödar Næste artikel ”Inte ovanligt att religiösa ledare förespråkar konservativ sexualmoral” ”Inte ovanligt att religiösa ledare förespråkar konservativ sexualmoral”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.