Regeringens krisgrupp inkallad efter it-attacken

Krisarbete pågår i Regeringskansliet efter den it-attack som bland annat slagit ut kommuners och myndigheters system. Över 170 anmälningar om personuppgiftsincidenter har skickats in till Integritetsskyddsmyndigheten.

En omfattande it-attack har bland annat slagit mot kommuner och statliga myndigheter. Krisarbetet i Regeringskansliet pågår och gruppen för strategisk samordning (GSS), under ledning av statsministerns statssekreterare, träffades i början av veckan.

Även det nationella säkerhetsrådet diskuterade på torsdagen händelsen som hanteras av det Nationellt cybersäkerhetscentret.

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, säger på en pressträff att attacken har medfört påverkan på ”ett stort antal branscher och verksamheter” och understryker allvaret, särskilt mot bakgrund av det rådande säkerhetspolitiska läget.

– Det är uppenbart att vi har att göra med en allvarlig händelse vars omfattning vi ännu inte känner till den fulla vidden av, säger han.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har kopplats in och arbetar nu tillsammans med Försvarets radioanstalt, Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Säkerhetspolisen och Polisen. En förundersökning har inletts om fallet.

Carl-Oskar Bohlin vill inte spekulera i vilken aktör som ligger bakom attacken. 

Regioner drabbade

It-attacken har bland annat drabbat Statens servicecenter och lönesystemet Primula som används av flera myndigheter. Januarilönen ska dock ha kunnat betalas ut som planerat genom en reservrutin, men Statens servicecenter kan inte utesluta att personuppgifter läckt.

Till följd av attacken har även flera regioner tvingats gå över till alternativa system. Region Västerbotten, Sörmland, Blekinge och Uppsala har gått upp i stabsläge.

– Ingen påverkan på patientsäkerheten har dock rapporterats, säger Bohlin.

Även riksdagen har påverkats av IT-attacken.

Över 170 anmälningar till IMY

Integritetsskyddsmyndigheten hade fram till och med torsdagen fått in 178 anmälningar om incidenter rörande personuppgifter. Anmälningarna har kommit från 120 myndigheter, 23 kommuner och regioner och 35 företag och organisationer.

– Det ska inte tolkas eller uppfattas som en bekräftelse på att personuppgifter faktiskt har läckt ut, säger Carl-Oskar Bohlin och betonar att antalet anmälningar kan komma att förändras.

Regeringen har bett alla myndigheter att anmäla om det finns risk för att personuppgifter röjts. Alla departement har också samlat in information från myndigheter och bolag om händelsen.

En del system har kommit igång sedan helgens attack.

– Det är positiva besked men det pågår fortsatt ett mycket omfattande arbete, säger ministern.

– Återställningsfasen bedöms kunna fortgå i flera dagar, till och med veckor.

Forrige artikel Flera regioner drabbade av hackerattacken Flera regioner drabbade av hackerattacken Næste artikel Han ska utreda Sveriges kostnader för hälsodataområdet Han ska utreda Sveriges kostnader för hälsodataområdet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.