Sista regionstyret färdigförhandlat – tre partier ska styra Västernorrland

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet bildar majoritetsstyre i Region Västernorrland. Men stridsfrågan om Sollefteå sjukhus skjuts på framtiden.

Det har varit många bud om makten i Region Västernorrland efter valet. Under måndagen presenterades ett majoritetsstyre med S, M och C.

Så sent som i maj klev Moderaterna av det dåvarande styret med S och L, för att kunna driva frågan om nedläggning av Sollefteå sjukhus i valrörelsen.

De tre partierna motiverar enligt Sundsvalls tidning samarbetet med att regionen behöver ett majoritetsstyre. Glenn Nordlund (S) fortsätter som regionstyrelsens ordförande.

Framtiden för Sollefteå sjukhus ska utredas i tre olika spår. Dels en nystart av akutkirurgi och förlossning, dels en avveckling av sjukhuset. Det tredje spåret handlar om att utreda verksamheten utifrån dagens förutsättningar.

Utredningen ska vara klar vid halvårsskiftet 2024.

Forrige artikel Ytterligare statsbidragsmiljarder största satsningen i S-budgeten Ytterligare statsbidragsmiljarder största satsningen i S-budgeten Næste artikel Grafik: Så satsar oppositionspartierna på vård och omsorg Grafik: Så satsar oppositionspartierna på vård och omsorg
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.