Självtest om livsstil ska förhindra cancer

Allmänhetens kunskap om att livsstilsfaktorer påverkar risken att utveckla cancer är låg. För att öka människors kunskap om att de ligger i riskzonen lanserar Cancerfonden ett digitalt självtest. Mer kommunikation kan höja kunskapsnivån, enligt Maiju Wetterhall, Cancerfonden.

Varje år får 15 000 personer i Sverige cancer som kan kopplas till levnadsvanor. Det innebär att nära tre av tio cancerfall kan förebyggas med en hälsosammare livsstil, enligt Cancerfonden.

En ny Demoskopundersökning på uppdrag av Cancerfonden visar att vissa riskfaktorer som exempelvis rökning och solstrålning är relativt välkända. Betydligt färre vet att även faktorer som vikt, kost och motion spelar stor roll för risken att få cancer.

Självtest visar riskzon

För att öka kunskapen om detta lanserar Cancerfonden ett digitalt självtest där människor ska svara på frågor om sin livsstil och få svar på om de ligger i riskzon. Samtidigt ska de svarande få konkreta hälsoråd för att minska en eventuell risk. 

Varför är kunskapen om levnadsvanornas betydelse så låg?

– Kunskapen om kopplingen mellan cancer och exempelvis matvanor, vikt och fysisk aktivitet är relativt ny kunskap, säger Maiju Wetterhall, sakkunnig på Cancerfonden, till Altinget.

Hon menar att kopplingen mellan rökning och cancerrisk har forskarna vetat om sedan 1950-talet. Men kopplingen till andra levnadsvanor har man inte känt till lika länge.

– Det har funnits rön som blivit stärkta de senaste åren. Exempelvis konstaterade Världshälsoorganisationen först 2015 att en hög konsumtion av charkuterier ökar risken för tjocktarmscancer, säger hon.

Hur kan den allmänna kunskapsnivån höjas?

– Ett sätt är breda kunskapshöjande kampanjer inom de olika samhällsområden, och till allt från beslutfattare till vårdpersonal.

Ingen ”skyll dig själv-cancer”

Maiju Wetterhall betonar att den information Cancerfonden går ut med i sitt test handlar om tendenser på befolkningsnivå, inte att enskilda individer kommer att utveckla cancer beroende på individuella val.

– Det finns ingen ”skyll dig själv-cancer”. Cancer är ett samlingsnamn för 200 olika sjukdomar och man vet sällan var sjukdomsförloppet börjat. Det är många faktorer som spelar in i cancerinsjuknandet.

Forrige artikel Region Skåne nobbar kulturdoulor i förlossningsvården – trots efterfrågan Region Skåne nobbar kulturdoulor i förlossningsvården – trots efterfrågan Næste artikel Förslagen om dela journalen mellan vård och omsorg sågas av Lagrådet Förslagen om dela journalen mellan vård och omsorg sågas av Lagrådet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.