Sjukvårdsministern kallas till utskottet om S-initiativ

Socialdemokraterna vill ha ett särskilt näringsförbud inom vården. Nu kallas sjukvårdsministern till socialutskottet för att redogöra för regeringens arbete.

I början av november väckte Socialdemokaterna ett initiativ i socialutskottet med fem punkter. Men utskottet har fortfarande inte tagit beslut om det ska bli någon beredning, som till slut skulle kunna resultera i ett tillkännagivande. Istället kallas sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till utskottet.{{toplink}}

– Vi har lagt ett utskottsinitiativ för att vi tycker att det händer för lite. Vill regeringen komma och redogöra för vad man gör, är det välkommet. Vi vill försäkra oss om att det blir åtgärder på området, säger socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S). 

Utskottsinitiativet innehåller fem punkter: 

  • Krav på nationellt tillstånd för att bedriva primärvård, motsvarade det krav som finns för hemtjänstaktörer.
  • Ett särskilt näringsförbud för företag inom vård och omsorg.
  • Offentlighetsprincip för skattefinansierade bolag.
  • Avskaffa den tvingade etableringsfriheten inom primärvården.
  • Förstärk Inspektionen för vård och omsorg med mer pengar och ökade befogenheter.

Förra veckan fick ledamöterna i utskottet information från Ekobrottsmyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg, Sveriges Kommuner och Regioner, Polisen och Brottsförebyggande rådet.

 – Det var ju otroligt tydligt från alla aktörer att det här är ett allvarligt läge. Det är mer omfattande och mer genomgripande än vad man tidigare har sett. Det kräver kraftfulla insatser från politiken, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Skolinformationsutredningen som ska vara klar i vår har fått i uppdrag att titta på en insynsprincip för friskolor, istället för offentlighetsprincip. Fredrik Lundh Sammeli anser att utredningen borde återfå uppdraget om offentlighetsprincipen och att den också borde gälla privata bolag inom vård och omsorg. 

– Det är fullständigt orimligt att man inte kan granska vart våra skattepengar går. Det var ju också tydligt från de olika aktörerna att vi behöver mota de här oseriösa aktörerna i förväg innan man kommer in i systemet.

Forrige artikel SOU bryter ny mark – först med öppen källdata SOU bryter ny mark – först med öppen källdata Næste artikel SKR vill se fler utbildningsnivåer för att klara kompetensbristen SKR vill se fler utbildningsnivåer för att klara kompetensbristen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.