Slutreplik: Hallengren duckar önskan om fast läkarkontakt

Den patient som önskar lista sig på en specifik läkare har ingen lag att stödja sig på. Socialministern duckar ansvar för regeringens saktfärdighet, skriver Anna Starbrink (L) och Pär Lundqvist (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm respektive Västra Götalandsregionen, med flera.

Af Anna Starbrink (L) och Pär Lundqvist (L) med flera.
Hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm respektive Västra Götalandsregionen. Se alla undertecknare i faktarutan.

Socialminister Lena Hallengren (S) har fortfarande inte svarat på vår debattartikel i vilken vi efterfrågar lagstadgad rätt för patienter att lista sig på en namngiven läkare.

I stället kommer svar från annat håll. Riksdagsledamoten Kristina Nilsson (S) får det något otacksamma uppdraget att träda fram i statsrådets ställe för att – får man förmoda – klä skott för regeringens saktfärdighet i frågan.

{{toplink}}

Rätt till läkare, inte utförare

Nilsson försöker helt sonika förneka faktum. Det gör hon genom att hävda att rätten vi efterfrågar redan finns på pränt i lagboken. Citatet hon åberopar som stöd för sitt påstående leder dock fel och ger oss anledning att upprepa vår ståndpunkt:

Vi efterfrågar alltså listning på läkare, inte listning på utförare.

Enligt patientlagen har patienter endast rätt att ”få tillgång till” en läkare ”hos den utförare (…) som patienten valt genom listning”. Patienten kan enligt lagen välja att lista sig hos en utförare. Den patient som däremot önskar lista sig på en specifik läkare har ingen lag att stödja sig på.

Hen får i stället hoppas att regionen (exempelvis Region Stockholm och Västra Götalandsregionen) som hen är bosatt i ger patienter större valmöjligheter än vad lagen kräver.

Det är glädjande att Nilsson verkar genuint intresserad av att stärka patienternas rättigheter i lagen. Nu hoppas vi att hon och Socialdemokraterna är beredda att gå från ord till handling – trots att hennes partikamrat, socialminister Lena Hallengren, verkar angelägen om att ducka ansvar.

Forrige artikel Funktionsrätt Sverige: Säkerställ allas tillgång till rättvisa Funktionsrätt Sverige: Säkerställ allas tillgång till rättvisa Næste artikel Slutreplik: Det saknas juridisk suverän öppenhet mot folket Slutreplik: Det saknas juridisk suverän öppenhet mot folket
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.