Socialdemokraterna kapade riksdagsdebatt

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson är i riksdagen för att debattera finansieringen av svensk sjukvård. En debatt som kan komma att bli lång. 21 socialdemokrater ska begära replik i vad partiet kallar ett rop på hjälp.

Artikeln har uppdaterats efter publicering.

Socialdemokraterna tycker att regeringen gör för lite för att stärka sjukvården i ett läge där regionerna står inför svåra ekonomiska utmaningar med stora underskott att vänta. För att sätta fokus på vårdfrågan tar S till ett kuppliknande grepp under tisdagen.

I en interpellationsdebatt mellan riksdagsledamoten Marcus Wennerström (S) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kommer 21 socialdemokrater, en från varje region, att kräva replik för att lyfta utmaningarna.

– Jag hoppas att sjukvårdsministern tar med sig hur massivt trycket är på att regeringen ska ta sitt ansvar, säger gruppledaren Lena Hallengren (S) till Altinget.

Den tidigare socialministern menar att regeringens två lagda budgetar inte har mött regionerna på det sättet de anser är nödvändigt.

– Den enda insatsen som vi kan göra är att fortsätta höja rösten i sjukvårdsfrågor och kräva att regeringen tar sitt ansvar.

Dessutom hoppas S på att kuppen ska ge ringar på vattnet och att debatten ska sprida sig utanför riksdagen.

Ministern: ”Tala länge räcker inte”

Altinget hinner prata med sjukvårdsministern innan hon stiger in i kammaren för maratondebatten, som väntas inledas under tisdagseftermiddagen.

Vad är din reaktion på dagens initiativ från Socialdemokraterna?

– Regionerna har en mycket svår ekonomisk situation, men om detta är det mest kraftfulla som Socialdemokraterna har att komma med så är mitt besked att det inte räcker, säger Acko Ankarberg Johansson.

– Jag ser fram emot att lyssna på alla. Men det är många fler saker som behövs. Bland annat är det nödvändigt att man förbättrar arbetsmiljön så att fler kan bli fast anställda så att fler väljer att återkomma till regionerna.

Vad tycker du om själva tillvägagångssättet från S?

– Som sagt, det räcker inte att stå i talarstolen och tala väldigt länge. Det kommer krävas många tydliga beslut för att regionerna ska klara sin situation och det största ansvaret har naturligtvis alla direktvalda politiker i respektive region.

Lena Hallengren tror att det här kan pågå in på kvällen, är du redo för det?

– Jag hade redan räknat med en lång dag i riksdagen, men min arbetstid är inte det väsentliga. Det väsentliga är riktiga beslut, säger Ankarberg Johansson.

Forrige artikel Oklart när könstillhörighetslag kan klubbas Oklart när könstillhörighetslag kan klubbas Næste artikel Socialdemokraterna kapade riksdagsdebatt om vårdekonomi Socialdemokraterna kapade riksdagsdebatt om vårdekonomi
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.