Stäng dörren till drogerna – narkotikaklassa hela substansgrupper

Sverige borde ta rygg på andra Europiska föregångsländer – narkotikaklassa hela substansgrupper. Det skriver Fredrik Sparring, företagsläkare och beroendespecialist, Avonova. 

Af Fredrik Sparring
Företagsläkare och beroendespecialist, Avonova

Så kallad syntetisk cannabis blir tyvärr alltmer vanligt förekommande, och är även en inkörsport till framtida drogmissbruk. Konsekvenserna blir ofta tragedier för de individer som fastnar i ett missbruk och deras närstående. I slutändan drabbas även hela vårt samhälle i form av ökade kostnader på grund av droghandel, gängkriminalitet och sjukvård.

Regeringen har nu tagit lovvärda steg genom utökad narkotikaklassning, men tyvärr riskerar förändringen att bli verkningslös.

”Välkommet inslag i kampen mot drogerna”

I slutet av 2023 narkotikaklassade regeringen flera nya drogrelaterade substanser, varav en handfull är olika varianter av syntetisk cannabis (Beslut om narkotikaklassning och förbud mot flera nya substanser). Vissa av substanserna används till exempel i de populära e-cigaretterna. Beslutet gäller från och med mitten av januari och en strängare narkotikaklassning är självklart ett välkommet inslag i kampen mot drogerna i samhället.

Problemet är dock att vi i Sverige klassificerar enskilda substanser var för sig. Varje delsubstans måste även utredas innan ett förbud kan bli verklighet. Utredningar tar dessvärre lång tid och ibland handlar det till och med om flera år. Tillverkarna har alltså god tid på sig att ställa om till ersättningssubstanser som är snarlika de narkotikaklassade preparaten, men med skillnaden att de då är fortsatt legala.

Så här kan det inte fortsätta

Vi har nu alltså hamnat i en situation med en ständig kapplöpning där regelverket hela tiden är steget efter, och där vinnarna är producenter av drogprodukter. Så här kan det inte få fortsätta.

Många länder i Europa narkotikaklassar i stället hela substansgrupper, vilket är ett mycket effektivare sätt att motverka nya droger. Sverige måste därför gå i dessa föregångsländers fotspår och lägga om fokus när det gäller narkotikaklassning. Därmed kan vi stänga dörrar för nyrekrytering till missbruk, och skapa nya möjligheter att få ner användningen av narkotika i Sverige.

Något som hela samhället vinner på.

Forrige artikel Samhället måste hjälpa oss äta hälsosammare Samhället måste hjälpa oss äta hälsosammare Næste artikel Låt oss äldre och våra anhöriga få större inflytande över vården Låt oss äldre och våra anhöriga få större inflytande över vården
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.