Stockholm tar ledartröjan i kampen mot livmoderhalscancer

Om fler kvinnor vaccineras kan vi på sikt utrota livmoderhalscancer. Region Stockholm är först i landet med att initiera en massvaccination. Med start hösten 2021 kommer alla kvinnor mellan 21-26 år erbjudas catch-up-vaccination, skriver den blågröna koalitionen i Region Stockholm.

Af Blågröna koalitionen i Region Stockholm
Se undertecknarna i rutan nedan

Varje år diagnostiseras 550 kvinnor i Sverige med livmoderhalscancer och 150 dör av sjukdomen.

Livmoderhalscancer är en av de vanligaste och mest allvarliga cancerformerna och orsakas i de allra flesta fall av HPV-virus (Humant papillomvirus) som vanligtvis sprids via sexuell kontakt.

Unga kvinnor drabbas

Det är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år efter bröst- och hudcancer. Många av de drabbade kvinnorna som diagnostiseras varje år är unga.

Det handlar om barn som förlorar sin mamma, unga människor som aldrig kommer att kunna bli gravida, föräldrar som förlorar en dotter. Så behöver det inte vara. Vi kan på sikt utrota livmoderhalscancer om fler kvinnor skulle delta i screening men framför allt om fler skulle vaccineras.

2012 startade vi i Sverige med vaccinationsprogram för flickor i årskurs 5 och 6. Men om vi inte ska behöva vänta i en hel livstid på att utrota cancerformen så behöver vi följa upp med en särskilt riktad vaccination till unga kvinnor. Screening ska naturligtvis fortsatt erbjudas för alla kvinnor i åldrarna 23–64 år.

Först i landet

För att vara mer proaktiva satsar nu Region Stockholm på att vara först i landet med att initiera massvaccination för att minska risken för denna typ av cancer. Det skulle innebära ett viktigt steg i strategin att utrota livmoderhalscancer.

Det är den första cancersjukdomen för vilken WHO har satt målet om global utrotning. Flera länder har därför startat ambitiösa utrotningsprogram. Tyvärr har Sverige inte följt med på den resan.

Del av cancerplanen

Men vi är stolta över att Region Stockholm nu tar det steget och visar vägen framåt, som en del i vår cancerplan för 2020–2023.

Detta kommer att ske i samarbete mellan Karolinska universitetssjukhuset och Regionalt cancercentrum (RCC). RCC kommer att sköta information och kommunikation om vaccineringen. Kostnaden om 28 miljoner kronor är redan finansierad via tillgängliga medel på cancerområdet.

Catch-up-vaccination

Vi kommer med start hösten 2021 erbjuda alla kvinnor mellan 21–26 år, som inte omfattats av vaccinationsprogrammet som barn, en catch-up-vaccination.

Massvaccinationen beräknas pågå från hösten 2021 till våren 2022. Kvinnor som får HPV-vaccin skyddas mot livmoderhalscancer till 90 procent, vilket är ett gott skydd.

Möjlighet att utrota sjukdomen

Med dessa insatser räddar vi liv och onödigt lidande för de kvinnor som drabbas. De slipper lida av oro, svåra följder av behandlingar och barnlöshet efter behandlingar, men framför allt slipper de dö i förtid.

Vi har med andra ord i dag kunskap, förmåga och möjlighet att utrota en cancersjukdom inom en snar framtid. Det arbetet vill vi vara ledande i.

Forrige artikel Regeringen håller inte löftet att stärka transpersoners egenmakt Regeringen håller inte löftet att stärka transpersoners egenmakt Næste artikel Kampen mot kvinnlig könsstympning måste inkludera de som berörs Kampen mot kvinnlig könsstympning måste inkludera de som berörs
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.