Tidigare statssekreterare blir mentor i Vårdförbundet

Mats Andersson, som var statssekreterare hos Magdalena Andersson, ska bli mentor till Vårdförbundets stabschef. Men han får vissa restriktioner från Karensnämnden för att få ta uppdraget.

Den tidigare statssekreteraren Mats Andersson har anmält till Karensnämnden att han avser att bli mentor för Vårdförbundets stabschef som ansvarar för påverkan och opinion.

”De vill ha någon med erfarenhet och kunskap om det politiska maskineriet att bolla påverkansstrategier med”, skriver han i anmälan.

Nämnden säger inte nej utan skriver att ”utifrån den lämnade uppdragsbeskrivningen finns det inte någon egentlig anledning att befara att uppdraget kan ge upphov till någon sådan förtroendeskada eller risk i övrigt som karenslagen är avsedd att motverka”.

Samtidigt får Andersson en så kallad ämnesrestriktion:

”Det står dock klart att Mats Andersson, som mentor åt stabschefen, kan tillföra Vårdförbundet unik kunskap och information som han har förvärvat i sin högt uppsatta och centrala roll som statssekreterare, information och kunskap som inte är tillgänglig utanför en mycket begränsad krets av befattningshavare i motsvarande ställning. Mot denna bakgrund och med beaktande av att Vårdförbundet i många avseenden påverkas och är beroende av politiska beslut bedömer Karensnämnden att en ämnesrestriktion bör meddelas.”

Uppdraget

Restriktionen innebär att Andersson förbjuds att ”utnyttja och/eller förmedla information om sådana enskilda ärenden, processer och sakfrågor som (han) har tillgodogjort sig som statssekreterare och som inte är tillgängliga för en bredare krets.”

För uppdraget får han en timlön på 1 500 kronor.

{{toplink}}

Forrige artikel Nationella läkemedelslistan skjuts fram till 2025 Nationella läkemedelslistan skjuts fram till 2025 Næste artikel Regeringen vill ha statligt säkerhetslager för sjukvårdsutrustning Regeringen vill ha statligt säkerhetslager för sjukvårdsutrustning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.