Utredningen om statlig vård tillsätts i vår

Någon gång under våren ska utredningen om statligt ansvar för sjukvården tillsättas. ”Vi arbetar med direktiven”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Altinget. 

Regionernas vara eller inte vara har utretts flera gånger under årens lopp. De senaste förhandlingarna utifrån indelningskommitténs förslag om storregioner sprack 2016 efter att de borgerliga partierna lämnat samtalen.

Samtidigt har Kristdemokraterna varit det parti som tydligast haft ett förstatligande av vården på agendan och sagt att landsting och regioner har spelat ut sin roll som ansvariga för hälso- och sjukvården. 

{{toplink}}

De fyra partierna bakom Tidöavtalet vill göra ett omtag i frågan. En utredning om för- och nackdelar med ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap ska göras. Utredningen ska också titta på om den geografiska indelningen som de sex sjukvårdsregionerna innebär skulle kunna utgöra grunden för en ny regional organisation. 

Kristdemokraterna har också sagt att de skulle vilja ha professionella styrelser istället för politiskt valda i en ny regionstruktur. Professionell i det sammanhanget innebär att styrelseledamoten kan komma från ett vårdyrke. Även Läkarförbundet vill se ett ökat nationellt ansvar för sjukvården.

Socialdepartementet arbetar nu med att ta fram direktiven för den kommande utredningen. 

När tror ni att den kommer?

– Den kommer längre fram i vår, säger Acko Ankarberg Johansson.

 

Forrige artikel Regeringen lägger ner Karensutredningen Regeringen lägger ner Karensutredningen Næste artikel Ministern om karensavdraget: Ska utredas internt Ministern om karensavdraget: Ska utredas internt