Nytt besked från Wikström om nationella riktlinjer

SJUKVÅRD. Regeringen letar efter ett sätt att göra det svårt för vården att frångå de nationella riktlinjerna. Det beskedet ger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) som tidigare har meddelat att lagstiftning inte är aktuellt.

Sjukvårdminister Gabriel Wikström vill "på ett eller annat sätt" inskränka vårdens möjligheter att bortse från rekommendationerna i de nationella riktlinjer som Socialstyrelsen tar fram. Det meddelar han i ett svar på en skriftlig fråga från Cecilia Widegren, ledamot för Moderaterna i socialutskottet, som undrar om regeringen avser att göra riktlinjerna obligatoriska, trots att vårdens medarbetare är emot det.

Backade i höstas

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har tidigare backat ett par steg från den hårdnackade formuleringen i regeringsförklaringen om att de nationella riktlinjerna, som Socialstyrelsen tar fram för olika delar av vården, ska bli obligatoriska.

I en intervju i höstas i Dagens Medicin sade Wikström att det inte är aktuellt att göra riktlinjerna till lag, däremot vill han att de ska användas mer än vad de gör i dag.

Väntat besked enligt Socialstyrelsen

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm sade i en intervju i Altinget att Wikströms besked om att riktlinjerna inte ska bli lag var väntat.

– Om man skulle göra dem obligatoriska, då tar staten över ansvaret. Då kommer finansieringsprincipen som ett brev på posten. Jag tror det kan vara en orsak till att man inte vill göra dem obligatoriska, sade han.

Alliansen emot obligatoriska riktlinjer

När riksdagen i februari 2014 röstade om en motion från Socialdemokraterna om att göra riktlinjerna obligatoriska var det endast Socialdemokraterna som röstade ja till förslaget. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna lade ner sina röster. Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna röstade nej.

I betänkandet konstaterade socialutskottet att en sådan förändring skulle påverka de kommunala självstyrelsen och "dess principer om proportionalitet och finansiering".

Forrige artikel Stora skillnader i patientsäkerhet över landet Stora skillnader i patientsäkerhet över landet Næste artikel För många barn möter oerfarna socialsekreterare För många barn möter oerfarna socialsekreterare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.