Byggnads och Byggföretagen kräver möte med statsministern

Efter den senaste tidens dödsolyckor på byggarbetsplatser begär nu byggbranschens parter att få diskutera politiska åtgärder med statsminister Ulf Kristersson. ”Politiken måste lyssna på parterna och agera för att förhindra att människor dör på våra arbetsplatser”, säger Johan Lindholm, Byggnads. 

I ett öppet brev till Ulf Kristersson (M) kräver Byggnads och Byggföretagen ett möte med statsministern för att diskutera vilka politiska åtgärder som kan hindra att fler dödsolyckor sker på svenska byggarbetsplatser. 

I år har 17 personer omkommit i byggbranschen. Tidigare i december förolyckades fem personer i den hissolycka som skedde vid en byggarbetsplats i Sundbyberg. Under samma vecka avled även en byggnadsarbetare i en arbetsplatsolycka på Northvolt i Skellefteå. Sedan 2013 har minst 113 personer mist livet på svenska byggarbetsplatser. 

– Vi pratar om i snitt över en byggnadsarbetare i månaden som inte får komma hem till sina nära och kära. Det är helt oacceptabelt. Hade det handlat om läkare, journalister eller någon annan yrkeskår hade det tillsatts en kriskommission för länge sedan. Politiken måste lyssna på parterna och agera för att förhindra att människor dör på våra arbetsplatser, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads enligt ett pressmeddelande.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, menar att byggbranschens seriösa aktörer inte kan vända utvecklingen ensamma. 

– Det behövs politiska initiativ. Parterna må ha olika ingångsvärden i diskussionen, men är helt överens om att byggbranschen måste vara attraktiv, sund och säker, säger hon. 

Forrige artikel Hyressättning, Anders Borg och renoveringskrav – detta var årets hetaste frågor Hyressättning, Anders Borg och renoveringskrav – detta var årets hetaste frågor Næste artikel Skatteverket ska rapportera vilka som befinner sig i Sverige Skatteverket ska rapportera vilka som befinner sig i Sverige
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.