EU-kommissionen till Sverige: ”Få ordning på bostadsmarknaden”

Minska på ränteavdragen, inför stimulanser för bostadsbyggande och reformera hyresmarknaden. Det är några av EU-kommissionens uppmaningar till Sverige för att styra upp obalanserna på den svenska bostadsmarknaden.

I en ny landspecifik rekommendation konstaterar EU-kommissionen att den svenska bostadsmarknaden fortfarande är övervärderad, att hushållens höga skulder innebär en risk och att för lite har gjorts hittills för att åtgärda problemen. 

I rapporten uppmanas Sverige att minska på ränteavdraget och höja fastighetsskatten för att få ordning på bostadsmarknaden och hushållens höga skulder. 

”Politikutvecklingen har varit begränsad. Framför allt fortsätter skattesystemet att
gynnar det ägda boendet genom låg fastighetsbeskattning och genom omfattande skattereduktion på bolån”, skriver de i rapporten.  

Marknadspriser på hyror

Samtidigt vill kommissionen se fler reformer som stimulerar byggande av bostäder och reformer på hyresbostadsmarknaden som gör det möjligt för fler att få tillgång till en bostad. I rapporten skriver de att hyresmarknaden endast gynnar en begränsad grupp av hushåll och de konstaterar att Sverige har långa väntetider och få lediga lägenheter i hyresbeståndet jämfört med andra länder. De menar att marknadshyror skulle vara ett sätt att få till en bättre balans. 

”Effektivitetsvinster skulle göras om hyrorna följde marknaden priserna närmare, kompletterat med hyresstöd baserat på inkomst och nettoinkomst”, skriver kommissionen i rapporten

Men det är långt ifrån första gången som den svenska bostadsmarknaden pekas ut som problematisk. EU-kommissionen har i över ett årtionde gett Sverige liknande varningssignaler för utvecklingen på bostadsmarknaden. 

Forrige artikel Ny rapport: Så har investeringsstödet använts Ny rapport: Så har investeringsstödet använts Næste artikel För snabbt, krångligt och ingen klimatnytta – energieffektivisering i småhus får kritik För snabbt, krångligt och ingen klimatnytta – energieffektivisering i småhus får kritik
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.