Ny rapport: Så har investeringsstödet använts

Det numera slopade investeringsstödet har bidragit till att fler hyresbostäder byggts, omkring 30 000. Men i storstäderna har stödets maxhyra lett till att det främst används till studentbostäder och till nya hyresbostäder i miljonprogramsområden. 

Investeringsstödet till hyresbostäder och studentbostäder har gjort att 30 000 bostäder, 60 procent, byggts som inte annars blivit av. Samtidigt som övriga 40 procent bedöms blivit av även utan stödet. Det visar en ny rapport framtagen av Týrens på uppdrag av Hyresgästföreningen. 

Totalt har 51 000 bostäder byggts med stödet sedan det infördes 2016 och enligt analysen har det använts i flera typer av orter i landet. Störst andel har använts i storstadsnära kommuner och tillväxtkommuner. 

Men i centrala lägen i storstäderna har stödet främst gått till studentbostäder och till hyresbostäder i miljonprogramområden. Enligt rapporten tyder det på att den maxhyra som satts för att få ta del av stödet inte är tillräckligt hög i förhållande till stödet för att vara användbart i eftertraktade områden i storstäderna.

”Inte effektivt”

Investeringsstödet beslutades för sju år sedan av S/MP-regeringen i samarbete med V, justerades 2020 och avskaffades 2022 efter att M/KD/SD-budgeten röstats igenom i riksdagen. 

De borgerliga partierna och SD har länge kritiserat stödet och nuvarande regering är tydlig med att investeringsstödet inte kommer att komma tillbaka i budgeten. 2021 låg kostnaden för investeringsstödet på 1,3 miljarder, en för hög kostnad enligt regeringen för ett stöd de menar inte varit tillräckligt effektivt. 

– Avvecklingen av investeringsstöden gör att skattebetalarna sparar stora belopp den kommande treårsperioden, sa bostadsminister Anderas Carlson (KD) i samband med att den nya regeringen la om bostadspolitiken. 

S ser över utformningen

Socialdemokraterna har inte heller föreslagit att investeringsstödet kommer tillbaka i sin tidigare form i sin budgetmotion. Däremot har de aviserat att de ser över om de vill att ett investeringsstöd ska återinföras och i så fall hur det ska se ut. 

– Vi tar ett omtag på detta och tittar på om det är ett investeringsstöd vi ska ha. Och i så fall hur det behöver vara utformat givet den verklighet som finns nu. Där är bostadsbristen en verklighet, men också konjunkturläget. Och där är min bild att det nu står och väger, har Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson, tidigare sagt till Altinget

 {{toplink}}

Beslutskedja: Förslag till ändringar i förordningen (2016:881) om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande

11/7
2019
23/9
2019
15/11
2022
15/11
2022
22/11
2022
29/11
2022
23/5
2023
15/9
2023
26/8
2024

Forrige artikel Hon lämnar Vårdförbundet för Sweco Næste artikel EU-kommissionen till Sverige: ”Få ordning på bostadsmarknaden” EU-kommissionen till Sverige: ”Få ordning på bostadsmarknaden”
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.