Jagvillhabostad: Ta tillbaka kontrollen över bostadsmarknaden

Bostadssituationen för unga och studenter är katastrofal. Staten behöver genast ta tillbaka kontrollen över bostadsmarknaden, skriver Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande för Jagvillhabostad.nu.

Höstterminen är precis runt hörnet och tusentals studenter förbereder sig just nu på att återgå till föreläsningssalarna. För många innebär det att flytta tillbaka till det 12 kvadratmeter stora korridorsrummet med toalett och kök som delas med sju andra, medan det andra innebär att överhuvudtaget försöka få ett första boende. Lycka till, säger jag. Bostadssituationen för unga och studenter är katastrofal.

Varken kötiden eller kapitalet räcker till och kvar blir att bo kvar hemma eller ge sig ut på en andrahandsmarknad i kaos. Studenter med tur får ett trångbott korridorsrum efter ett par månader. Det här kan inte accepteras och staten behöver genast ta tillbaka kontrollen över bostadsmarknaden med kraftfulla sociala bostadsreformer.

Återinför investeringsstödet

Grundorsaken till bostadsbristen är marknadens otillräcklighet i att ensamt uppnå en byggtakt hög nog för att täcka behovet. Enligt Boverket behöver det därför byggas 63 400 bostäder per år mellan 2022–2030 för att komma ikapp underskottet. Samtidigt slår byggbranschens aktörer larm om att de ökade materialpriserna och stigande räntekostnaderna kan orsaka ett totalt byggstopp.

Staten behöver nu säkerhetsställa att byggtakten hålls uppe, och den enskilt viktigaste reformen för att möjliggöra för fler bostäder till rimliga kostnader är statliga byggstöd till branschen.

Därför behöver investeringsstödet återinföras och utvecklas till ett förmånligt bygglån för 30 miljarder årligen.

Fler åtgärder krävs

Att bygga ikapp bostadsbristen tar tid och löser inte problemen här och nu. Studenter och unga som vill flytta hemifrån står inför en situation där andrahandsmarknaden är det enda alternativet med hyror långt över vad som är lagligt.

Här måste politiken kliva in med åtgärder som skyddar och hjälper dem som behöver det just nu.

Till att börja med behöver den otrygga andrahandsmarknaden reformeras för att starkare skydda hyresgästen. I dag betalar 9 av 10 hyresgäster på andrahandsmarknaden i Stockholm ockerhyror, med liknande nivåer runt om i Sverige. Det saknas tillräckliga system som säkerhetsställer att hobbyvärdar håller sig till lagliga hyresnivåer, samtidigt som risken och konsekvenserna med att bryta mot hyreslagen är nästintill obefintliga.

Skärp straffen för systematiskt höga hyror

Vi vill därför att straffet för att systematiskt ta ut för höga hyror skärps, att den som hyr en bostadsrätt i andra hand får rätt att kräva ut överhyra i efterhand och att det etableras en offentlig hyresstatistik över förstahandshyror. Det måste också bli mycket svårare att lägga ut annonser med uppenbara ockerhyror.

Sedan måste bostadsbidraget förstärkas. Föråldrade beloppsgränser, återbetalningsskyldighet och strikta krav på vem som får ta del av stödet har resulterat i långt färre sökande och att det ersätter en mindre del av hyran. Försäkringskassan beskriver själva bostadsbidraget som en skuldfälla, med allvarliga konsekvenser för redan fattiga hushåll.

Ett politiskt misslyckande

Vi vill att det höjs med dagens hyresnivåer som utgångspunkt, att återbetalningsskyldigheten slopas till förmån för tätare avstämningar och att bostadsbidraget blir tillgängligt för fler, till exempel för den som är inneboende.

Tre decennier av marknadsstyrd och ansvarslös bostadspolitik är orsaken till dagens katastrofala bostadsmarknad. Det är ett politiskt misslyckade som kräver politisk förändring, och våra reformförslag visar vägen för hur den förändringen kan börja.

Forrige artikel Replik: Byggföretagen har fel om LOU Replik: Byggföretagen har fel om LOU Næste artikel Slutreplik: Startlån öppnar upp bostadsmarknaden för fler Slutreplik: Startlån öppnar upp bostadsmarknaden för fler
Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

EU:s nya bostadskommissionär Dan Jørgensen ska se till att det blir billigare att bo i Europa och hans chef kräver snabba åtgärder. Han får också ansvar för EU:s energifrågor där han ser ett naturlig samband. ”I framtiden måste fler hem få tillgång till billig och grön energi”, säger han till Altinget.