Kräv att byggbranschen minskar sin klimatpåverkan

För att minska de fossila utsläppen måste Boverkets förslag på gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan bli tuffare. Det skriver Elin Lydahl, förbundsdirektör Innovationsföretagen, och Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges arkitekter.

Byggbranschen måste minska sin klimatpåverkan – och det nu. Men de nya gränsvärden som Boverket föreslår för klimatdeklarationer av byggnader är otillräckliga. Och tiden är knapp. Regeringen måste höja ambitionen för att framtidssäkra branschen, minska dess klimatpåverkan och nå klimatmålen.

Skärp Boverkets förslag

För att minska de fossila utsläppen måste Boverkets förslag på gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan från och med 2025 helt enkelt vara tuffare. Förslaget tillåter i stället gårdagens höga utsläppsnivåer – som stora delar av byggbranschens klimatpionjärer pressat ner sedan länge.  

Vi uppmanar därför regeringen att skärpa lagförslaget gällande gränsvärdena så att riksdagen kan besluta om krav som bidrar till att uppfylla klimatmålen. Med allt för låga krav utarmas värdet av företagens investeringar och konkurrenskraften för innovativa och framtidsinriktade företag i byggsektorn hämmas.

Klimatpionjärerna i byggbranschen – och de är många – jobbar aktivt med livscykelanalyser, klimatberäkningar, återbruk samt utvecklar hållbara material och hållbar arkitektur för minskad klimatpåverkan.

Utgå från klimatpionjärerna

De har pressat utsläppen från byggandet, investerat i hållbara processer och satsat på cirkulära affärsmodeller som tar sikte på klimatmålen. Och det med förväntan att lagstiftning om gränsvärden också ska utgå från de riksdagsbeslutade klimatmålen. Vad händer med deras konkurrenskraft om ribban i stället sätts efter de företag som släpper ut mest?  

Vi uppmanar därför regeringen att vässa lagförslaget så att hållbara och innovativa företag kan fortsätta vara klimatpionjärer och visa vägen för minskade byggutsläpp. Och ställa krav på hela sektorn att följa efter.

Vi vill att klimatdeklarationerna utvecklas för hållbart byggande och hållbar konkurrenskraft genom:

  • Ambitiösare gränsvärden. Gränsvärdena måste sättas mycket lägre än i Boverkets förslag. Vi har redan teknik och innovationer som gör det möjligt att bygga med betydligt lägre klimatpåverkan.
  • Utvidgade klimatdeklarationer. Klimatdeklarationer ska inte enbart omfatta nybyggnad. Husets hela livscykel – från markarbeten och rivningsarbeten till återbruk av material – måste inkluderas. Att riva fullt fungerande byggnader för att uppföra nya är inte hållbart. Klimatdeklarationerna ska ta hänsyn till alla faser och byggdelar.

”Sätt ambitiösa krav”

Lägg inte ribban efter gårdagens byggande. Sätt ambitiösa krav och skapa förutsättningar för branschen att fortsätta minska utsläppen. Regeringen har nu möjligheten att vässa lagförslaget och låta höga klimatambitioner vara drivkraften för innovation, hållbart byggande och hållbar konkurrens.

Det ger hopp om en hållbar framtid för byggbranschen och planeten – och klimatsmartare hem och hus för oss alla.

Forrige artikel Släpp inte fokuset på byggsektorn, regeringen Släpp inte fokuset på byggsektorn, regeringen Næste artikel Orimligt att vi vet så lite om skillnaderna mellan män och kvinnor på bolånemarkanden Orimligt att vi vet så lite om skillnaderna mellan män och kvinnor på bolånemarkanden