Löfstrand (S): ”Allmännyttan kan inte ta kostnaden för svaga grupper”

De allmännyttiga bolagen står inför stora ekonomiska utmaningar. Johan Löfstrand (S), nyvald styrelseordförande för Sveriges allmännytta tror att det blir svårt för många bolag att få kostnadstäckning och att politiken nu måste ta mer ansvar för de grupper som får det tufft.

Efter sex år som ledamot för Sveriges allmännytta valdes Johan Löfstrand (S) nyligen till ny ordförande på föreningens kongress i Kiruna. 

– Det känns jätteroligt. Men man tar sig an detta uppdraget ödmjukt, för det är en stor organisation samtidigt som det finns många utmaningar sett till det läge vi befinner oss i nu, säger han. 

Många av de allmännyttiga bolagen står just nu inför stora utmaningar med stigande räntor och ökande kostnader samtidigt som det fortfarande finns ett stort behov av bostäder. 

– Jag tror att det på kort sikt tyvärr kan bli svårt att få kostnadstäckning för allting. För vi har en inflation som är extremt hög och prisökningar som är extrema, säger Johan Löfstrand. 

”Hyresnivåer räcker inte”

I de hyresförhandlingar som pågår är nivåerna som man landar på historiskt höga. Men samtidigt säger Johan Löfstrand att man på flera håll ser att det inte räcker till. 

– Det är svårt att se vad som sker på sikt. Men fortsätter räntenivåerna att vara så här i kombination med kostnadsökningar och hög inflation, då kommer bolagen att var tvungna till hyreshöjningar för att klara utmaningarna, säger Johan Löfstrand. 

Samtidigt ser han att utmaningarna varierar stort i olika delar av landet och mellan olika bolag.

– Men generellt är det tufft. 

Redan i slutet på förra året aviserade en stor del av de allmännyttiga bolagen att man ändrat sina byggplaner och kommer att bygga mindre under 2023. En utveckling som ser ut att förstärkas ännu mer under nästa år. 

– Vi ser att bostadsbyggandet 2024 kommer, kanske inte krascha helt, men näst intill. Det är väldigt oroande eftersom vi både har områden som är väldigt expansiva, men att det också på många håll i landet finns en bostadsbrist.

”Många får det tufft”

Johan Löfstrand menar att det är väldigt tydligt att det finns grupper i samhället som nu får det väldigt tufft och att politiken behöver fundera på hur de grupperna ska stöttas. 

– För det kan inte vara så att allmännyttan ska göra nedskrivningar och ta de här kostnaderna och inte få kostnadstäckning. Utan där måste politiken fundera på hur vi ska hantera svaga grupper i vårt samhälle.

De allmännyttiga bolagen har ett ansvar att främja bostadsförsörjningen. Men sedan den nya Allbolagen trädde i kraft 2011 ska de allmännyttiga bolagen också generera vinst och det är hos kommunerna som bostadsförsörjningsansvaret vilar, poängterar Johan Löfstrand (S). 

– Där är det viktigt att hitta en balans. Allmännyttan ska så klart ta ett ansvar, precis som jag tycker att privata fastighetsägare bör göra, men i förlängningen är det kommunen som ska ta ansvar för svaga individer, säger Johan Löfstrand. 

Kommunerna kan få betala

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, tror att det även från kommunernas perspektiv kommer att bli tufft med stigande räntekostnader, ökande pensionskostnader, krympande skatteintäkter och minskade exploateringsintäkter för mark. Samtidigt som avkastningen från många allmännyttiga bostadsbolag nu kan komma att försvinna på många håll. 

– Det kanske snarare är så att kommunerna måste gå in och ge bolagen pengar för att de inte ska gå i konkurs, säger Annika Wallenskog. 

Att regeringen nu förlänger och höjer det tillfälliga bostadsbidraget till barnfamiljer är välkommet tycker Löfstrand. 

– Men jag tror man måste göra mer i de här tuffa tiderna, framförallt om det här fortsätter, säger han.

Forrige artikel Segervittring i grönytereform – nordiska protesterna kan få gehör Segervittring i grönytereform – nordiska protesterna kan få gehör Næste artikel Mer till försvaret och höjt bostadsbidrag – här är nyheterna i budgeten Mer till försvaret och höjt bostadsbidrag – här är nyheterna i budgeten
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.