Moderata studenttoppen: Regeringen behöver göra mer

Moderata studenters nyvalda ordförande Izabel Riedl vill avskaffa fribeloppet. ”Att det inte var med i budgeten gör väldigt ont”, säger hon.

Under pandemin avskaffade regeringen fribeloppet, gränsen för hur mycket pengar som studenterna kan tjäna utan att bli av med pengarna från CSN. Men i somras återinfördes fribeloppsgränsen igen, vilket Moderata studenter kritiserar.

Nu driver man frågan mot regeringen, säger den nyvalda ordföranden Izabel Riedl.

– Det är helt orimligt att man i dag straffar studenter som vill jobba parallellt med sina studier. Att slopa fribeloppet kostar inte samhället någonting, utan bidrar snarare med skatteintäkter. Samtidigt ger man studenterna en ökad frihet att planera och styra över sin egen ekonomi, säger hon och fortsätter:

– Det är grunden i moderat politik: att både studier och hårt arbete ska löna sig.

Izabel Riedl valdes formellt till riksordförande för Moderata studenter tidigare i mars, men har agerat som ställföreträdande ordförande sedan i höstas då hon tog över efter Douglas Thor. Han är nu ordförande för Muf.

Den senaste tiden har det stormat kring ungdomsförbundet efter att Thor anklagats för försök till röstköp i ett av distriktens ordförandeval.

– Jag har fullt förtroende för Douglas Thor. Han har bett om ursäkt för hur han har uttryckt sig och menar att det fanns skäl till att han agerat som han gjort. Sen tycker jag det är bra att partiet inleder en utredning eftersom att det har funnits de här ryktena, säger Riedl. 

Politiken i blodet

Izabel Riedl var tidigare vice ordförande i studentförbundet, och sitter efter valet i Umeå kommuns gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd. Hon var 14 år när hon blev medlem i Muf.

Att det blev Moderaterna är kanske inte helt oväntat, även om hon menar att det inte var helt självklart. 

– Pappa sade att jag inte fick gå med i Moderaterna bara för att han var moderat, så jag fick göra ett prov där jag var tvungen att säga någonting positivt och någonting negativt med alla partier och motivera vilket parti jag valde, säger hon.

Izabel Riedls mamma har varit kommunpolitiker i Umeå i många år. Pappa är riksdagsledamot Edward Riedl (M), ordförande i finansutskottet.

– Vi har olika roller så det är egentligen inga konstigheter. Jag drar mig inte för att kritisera den här regeringen om det är så att jag inte tycker att de gör tillräckligt för studenter, säger hon.

Behövs mer

Men anser den nyvalda studentordföranden att den M-ledda regeringen gör tillräckligt för landets studenter?

– Vi vill avskaffa fribeloppet och att det inte var med i budgeten gör väldigt ont. Sen höjdes studiemedlet med 1 000 kronor vid årsskiftet. Det är bra, men vi hade också velat utöka studiemedlets lånedel så att vi får realökningar.

Hon tycker att studenterna saknas i överenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att det borde varit mer studentpolitik i Tidöavtalet. Man satsar väldigt mycket på skolfrågor, grundskolorna och gymnasieskolorna, men man lämnade helt den högre utbildningen.

Klapp på axeln

Moderata studenter har tillsammans med bland annat Socialdemokraternas studentförbund argumenterat för att slopa det så kallade produktivitetsavdraget för landets lärosäten.

– Det är en av våra prioriterade frågor som vi kommer att driva på för under året. Svenska studenter har i dag lägst lärarledd tid i hela Europa. Avdraget äter upp pengarna som kan användas för undervisning, och det är inte okej, säger Izabel Riedl.

Hon beskriver också ett dystert ekonomiskt läge för studenterna, med höjda mat- och elpriser. Utöver ekonomin vill M-studenter dessutom prioritera psykisk hälsa och minskat regelkrångel i bostadspolitiken

Sedan valet ser också förutsättningarna att få igenom förslagen något bättre ut med Moderaterna i regeringsställning, menar hon.

– Det är väldigt glädjande, och att vi inte bara kan få igenom vår politik utan att vi också får det, säger Riedl och pekar på de lättade byggkrav för studentbostäder som regeringen nyligen meddelade att Boverket skulle ta fram.

– Det är ett tack eller en klapp på axeln till alla vi medlemmar som jobbade under valrörelsen.

Forrige artikel Ministern om bostadsbidraget: ”Vi vill inte att man fastnar i utanförskap” Ministern om bostadsbidraget: ”Vi vill inte att man fastnar i utanförskap” Næste artikel Mörk prognos för bostadsbyggandet – men ljuspunkter spås för 2024 Mörk prognos för bostadsbyggandet – men ljuspunkter spås för 2024
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.