Mörk prognos för bostadsbyggandet – men ljuspunkter spås för 2024

Byggföretagen presenterar en dyster prognos för bostadsbyggandet. Investeringarna minskar med 27 procent i år, och fortsätter ned även 2024. Men det finns ljuspunkter och under nästa år spås marknaden vända uppåt igen. 

Bostadsbyggandet sjunker till 25 500 påbörjade bostäder i lägenheter och småhus under 2023, spår Byggföretagen i sin senaste Konjunkturprognos. Det är 13 000 färre än prognosen från i höstas och en halvering av bostadsbyggandet på drygt ett år. 

– Bostadsproduktionen mer eller mindre rasar i år. Det ser ännu dystrare ut än i den förra rapporten från i höstas, och då var den redan dyster, säger Johan Deremar prognosansvarig, Byggföretagen. 

Totalt väntas bostadsinvesteringarna att minska med 27 procent i år, och fortsätta ned med ytterligare 7 procent under 2024.

Bakgrunden är att alla de delar som påverkar bostadsbyggandet har försämrats, berättar Johan Deremar. Både att inflationsuppgången blivit kraftigare och dragit ut på tiden, med höjda räntor och sjunkande bostadspriser som följd. Men också, ökade byggkostnader, minskade reallöner och investeringsstödet för hyresrätter som avvecklades i förtid. 

– Det är bara under 90-talskrisen som vi har haft en kraftigare nedgång under ett enskilt år, säger Johan Deremar. 

Då vänder det

Botten för bostadsinvesteringarna väntas runt årsskiftet för att sen börja vända uppåt igen under 2024.

– Vi tror att riksbanken inleder nästa år med en räntesänkning så efter nästa sommar tror vi att bostadsbyggandet kan komma igång igen. När räntan vänder nedåt igen och bostadspriserna går uppåt brukar hushållen känna sig lite tryggare. 

När det gäller lokal- och anläggningsinvesteringar finns dock ljuspunkter redan tidigare. Här väntas investeringarna öka med 3 procent inom båda sektorerna under 2024, vilket delvis kan dämpa nedgången inom bostadssektorn. 

– Det som går upp och har gått upp under en tid är industrins satsningar på lokaler. Det drivs framförallt av stora satsningar i norra Sverige. Där sker just nu enorma investeringar.

Bland annat handlar det om Northvolts satsning i Skellefteå och och H2 green steel i Boden. 

På den offentliga sidan har lokalinvesteringarna sjunkit sedan 2019.

– Men där ser vi också att det börjar vända med flera stora investeringar, bland annat i sjukhus i flera län.

Även inom försvaret och på järnvägssidan finns flera satsningar som kommer att komma igång under nästa år. 

Små bostadsbyggare drabbas

På det stora hela väntas bygginvesteringarna minska med närmare 15 procent till 2024. Nedgången väntas minska sysselsättningen med drygt 6 procent, 21 000 personer, fram till 2024.

Framförallt är det små företag inom bostadsbyggande och underleverantörer till bostadsprojekt, där man redan börjar lägga varsel, som drabbas hårdast. Och även om det finns fortsatt behov av arbetskraft inom vissa delar av branschen är det svårt att styra om resurserna. 

– Om man jobbar med bostadsproduktion kan man inte nästa dag gå och jobba inom anläggning, säger Johan Deremar. 

Behov i norr

Men den stora utmaningen är att sysselsättningen går ner i storstadsområden där man inte är van vid att behöva flytta på sig. Medan efterfrågan på arbetskraft är fortsatt stor i andra delar av landet

– Det är en ganska stor mental omställning. Då väljer man kanske hellre en annan bransch än att flytta norrut. 

Byggföretagen hoppas nu på att regeringen vidtar åtgärder för att dämpa inbromsningen. En satsning på branschskolor, på ett höjt ROT-avdrag är några av åtgärderna de tror kan hjälpa. Men också att bankerna använder sig av den delen i amorteringsventilen som innebär att hushåll med nybyggda hus kan ansöka om amorteringslättnader under de första fem åren.

{{toplink}} 

Forrige artikel Ont om tid för regeringens satsning på yrkeshögskolor Ont om tid för regeringens satsning på yrkeshögskolor Næste artikel Segervittring i grönytereform – nordiska protesterna kan få gehör Segervittring i grönytereform – nordiska protesterna kan få gehör
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.