Nya SKR-styrelsen klar: Henriksson (S) blir ordförande

Förhandstippade Anders Henriksson (S) blir ordförande för Sveriges kommuner och regioner (SKR) när det rödgröna maktskiftet nu är ett faktum. Totalt 21 personer tar plats i styrelsen.

Socialdemokraten Anders Henriksson blir ny ordförande för SKR under mandatperioden 2023–2027.

Avgående ordföranden Peter Danielsson (M), blir ny andre vice ordförande. Under den senaste mandatperioden hade Henriksson samma roll.

– Jag är stolt och glad över att få leda SKR under kommande mandatperiod. Åren framöver åren kommer att kräva ännu mer av SKR som medlems- och arbetsgivarorganisation. Det är ett tufft ekonomiskt läge och demografin gör att bemanningsfrågan blir allt mer utmanande, säger han i ett pressmeddelande.

Leif Sandberg (C), Tomelilla kommun, blir ny förste vice ordförande.

{{toplink}}

Nya ansikten

Sandberg är inte den enda som är ny i styrelsen, jämfört med den förra mandatperioden. Det är också Eva Nypelius (C), Gotland, Marcus Friberg (MP), Helsingborgs stad och Axel Darvik (L), Göteborgs stad.

Sverigedemokraten Gabriel Kroon har tidigare varit ersättare men har nu utsetts till ordinarie ledamot. Han valdes i höstas in till riksdagen, men lämnade efter bara 17 dagar

Forrige artikel Ex-språkrörets nya uppdrag Næste artikel Lämnar Riksbanken vid halvårsskiftet Lämnar Riksbanken vid halvårsskiftet
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.