Polisen välkomnar förslag om uppsägning av hyresgäster

Förslaget om att enklare kunna säga upp hyresgäster som själva eller vars barn begår brott har fått kritik. Men i sitt remissvar ställer Polismyndigheten sig positiv till förslagen som presenterats. Boverket flaggar för att förslaget riskerar att bli tandlöst. 

Utredningen som föreslår att det ska bli enklare för fastighetsägare att säga upp hyresgäster om de, eller ett barn eller inneboende som de ansvarar för, begår brott har lett till debatt under hösten. 

Vänsterpartiet är några av de som riktat kritik mot förslaget som de menar riskerar att leda till att oskyldiga vuxna och barn hamnar i kläm. 

Hem och Hyra varnade Polisen och Socialtjänsten i Malmö för att den nya lagen kan leda till ökad segregation, hemlöshet och att man flyttar på problemet snarare än löser det. Men i det remissvar som Polisen nu lämnat till regeringen ställer sig myndigheten bakom det som utredningen föreslår. 

Kristian Halldin är verksamhetsexpert vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa). 

– Det här är ett bra förslag, det är i rätt riktning att gå utifrån den problembild som finns, säger han till Altinget. 

Hans bild är att det finns ett stort stöd för förslaget. Den nya lagen kan både bli ett sätt att ge fastighetsägare bättre förutsättningar att skapa tryggare bostadsområden. Men också, som han ser det, en räddning för de barn som begått ett brott. 

– Det kan vara din absoluta räddningsplanka. I förlängningen skulle det kunna innebära att det barn som är på väg in i kriminalitet, eller på väg att rekryteras till grov allvarlig brottslighet, kanske räddas från det, säger han.

Samtidigt utesluter han inte att det också kan få negativa konsekvenser. 

– Det är såklart en risk att problemet flyttas runt. Men hellre en good enough-lösning i morgon än en perfekt lösning om tio till femton år.

Socialstyrelsen: Fler kan behöva hjälp

Socialtjänsten har varken tillstyrkt eller avstyrkt förslaget i sitt remissvar. Hillevi Andersson, utredare på Socialstyrelsen, säger till Altinget att förslaget kan ha positiva effekter. 

– Syftet är ju att öka tryggheten i bostadsområden och det är något som Socialstyrelsen ställer sig bakom, framförallt ur ett barnrättsligt perspektiv.

Men samtidigt flaggar myndigheten för att förslaget på individnivå kan leda till att fler stå utan bostad. 

– Det kan bli så att det är fler människor som kommer att söka hjälp och stöd hos socialtjänsten för att ansöka om akuta boendelösningar, om man blir uppsagd och inte kan lösa sin situation på egen hand, säger Hillevi Andersson. 

Kristian Halldin menar att det självklart är olyckligt om människor hamnar i hemlöshet. Men säger samtidigt att en sådan situation, speciellt då barn är berörda, alltid innebär att flera myndigheter kopplas in. 

– Det finns ett stort regelverk kring just vad som händer när du säger upp någon. Socialnämnden i kommunen får alltid information och då är det socialnämndens ansvar att agera om det finns barn, säger Kristian Halldin. 

Han poängterar också att individen både har möjlighet att påverka och ett ansvar för sin situation. 

– Myndigheterna har ett ansvar att reagera på när brott begås eller när fastighetsägare tycker att tryggheten är utmanad. Jag tycker att det finns ett stort mått av ansvar här som individen kan ta för att undvika att hamna i den situationen, säger Halldin. Han tillägger: 

– Om du avstår aktivt och till exempel inte lämnar samtycke till socialtjänsten för att delta i behandlingsprogram eller liknande, då kan man tycka att du inte gjort vad som krävs av dig i din föräldraroll.

Men om man blir dömd för ett straff kan man inte ändå ha rätt att ha en bostad?

– Jo, och det står ju tydligt att det här med att förverka eller säga upp en lägenhet är inte ett straff på grund av brottet. Utan det handlar om att man har brustit i sitt tillsynsansvar och att man brutit det avtal man har som hyresgäst. Det är ju det som ställs på sin spets och inte själva brottet egentligen, säger Halldin.

Risk att det inte används

Boverket pekar i sin remiss, precis som Socialstyrelsen, på att det kan komma att innebära stora konsekvenser för de som sägs upp. Men de flaggar också för att den nya lagen kanske inte blir så effektfull som man tänker sig. 

Enligt förslaget ska fastighetsägare inte behöva göra någon utredning för att säga upp en hyresgäst som begår brott. Men samtidigt behöver man som fastighetsägare ha något konkret att gå på för att driva en process om uppsägning.

– Men man kanske av någon anledning inte tycker att ens egna bevisning är tillräcklig. Då kanske man ändå vill invänta bevisning i form av en dom, eller förundersökningsmaterial, säger Emelie Hemström, jurist på Boverket, till Altinget.

Ser ni alltså att förslaget blir tandlöst?

– Det riskerar kanske att bli det i alla fall. Säkerligen inte i alla situationer för det beror också på storlek och styrka på bolagen, det skiljer sig jättemycket åt vilka rutiner man har. Men vi ser en risk i alla fall, säger hon. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Uppsägning av hyresgäster som begått brott

7/7
2022
7/3
2023
1/9
2023
1/9
2023
5/9
2023
4/10
2023
24/10
2023
5/12
2023
16/1
2024
16/1
2024
23/1
2024
22/2
2024
27/2
2024
21/3
2024
25/3
2024
8/4
2024
14/5
2024
21/5
2024
22/5
2024

Forrige artikel Boende i dansk allmännytta har sämre hälsa än resten av befolkningen Boende i dansk allmännytta har sämre hälsa än resten av befolkningen Næste artikel Då klubbar riksdagen vräkningar av familjer till barn som begår brott Då klubbar riksdagen vräkningar av familjer till barn som begår brott
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.